Domácí je domácí - šunkovary jdou na dračku

Praha – Lidé se stále více zajímají o to, co jedí. Právě proto si jich čím dál víc vyrábí potraviny přímo doma. Vyhnou se tak náhražkám a taky ušetří. Místo šunky z obchodu, která je napumpovaná vodou a fosfáty, si ji teď mnoho lidí vyrábí raději přímo doma. Potvrzují to i prodejci takzvaných šunkovarů.

Jako nejvyšší jakost se v obchodě prodávají šunky, ve kterých je masa okolo 90 procent. Víc masa se velkovýrobcům do uzeniny dostat nedaří. „Aby výrobce mohl něčím nahradit svalovou tkáň, tak se většinou dodává voda. A aby se tam voda udržela, to zase zajišťuje pomocí určitých látek, většinou jsou to fosfáty,“ říká o šunce v obchodech Jana Dostálová z VŠCHT. 

Ani do šunky přitom nemusí přijít nic víc než maso, sůl, pepř a pár lžiček vody. Díky speciálnímu šunkovaru může být ze dne na den uzenářem každý, kdo má doma sporák a hrnec. Za pár desítek minut si doma může uvařit šunku bez konzervantů.  

Zájem je obrovský. „V poslední době je určitě zájem vyšší i kvůli tomu, že se lidé začali zajímat o kvalitu potravin,“ potvrzuje prodejce šunkovarů Ondřej Dědič. Zajímavá je přitom i cena domácí šunky. Deset deka vyjde zhruba na 12 korun. Ta ze supermarketu může vyjít až na trojnásobek.

Dá se najít v obchodě šunka se 100 procenty masa?

Po dlouhém hledání štáb ČT nakonec šunku se 100 procenty masa a bez konzervantů v obchodě našel. Byla ale pro psy.

Události o šunkovarech (zdroj: ČT24)