MMF: Ekonomika oživuje, jenže ne dost rychle

Paříž - Světová ekonomika oživuje, neroste ale dost rychle na to, aby mohla vznikat i nová pracovní místa. Řekla to dnes šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

MMF minulý měsíc předpověděl, že světová ekonomika v letošním roce vykáže růst o 2,9 procenta. To by bylo nejpomalejší tempo od roku 2009. Příští rok pak hospodářský růst podle odhadů fondu zrychlí na 3,6 procenta. „Oživení je na cestě. Jeho tempo je však bohužel příliš pomalé na to, aby po celém světě vytvářelo potřebná pracovní místa,“ uvedla ale dnes šéfka fondu Lagardeová. 

Skupina předních vyspělých a rozvíjejících se zemí G20 na svém zářijovém summitu v Petrohradu upozornila, že práce na oživení globální ekonomiky není u konce a největší země světa musí usilovat o posílení základů pro dlouhodobý hospodářský růst a tvorbu pracovních míst. 

Hospodářský růst v eurozóně podle MMF pomůže zrychlit i včerejší překvapivé rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB), která oznámila snížení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na nové historické minimum 0,25 procenta.