Tady je Kellnerovo - O2 arenu ovládla PPF

Praha – Novým většinovým vlastníkem pražské O2 areny je skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ta se dohodla na převzetí podílu investiční skupiny KKCG Karla Komárka, spolu s kterou PPF dosud vlastnila 86 procent akcií firmy Bestsport Arena. Právě té přitom multifunkční vysočanská hala patří. Skupina nezveřejní, na kolik PPF převzetí O2 areny vyjde. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Skupiny PPF a KKCG se spolu utkaly o 86procentní podíl v Bestsport Areně, dosud totiž obě vlastnily půlku tohoto podílu, tedy každá 43 procent. PPF i KKCG se dohodly na tom, že jedna ze skupin předá podíl té druhé. Vítězem měl být přitom ten, kdo nabídne víc. 

Zdeněk John z Aktuálně.cz v rozhovoru pro ČT24 říká: „Když se konal poslední říjnový den rozstřel o O2 arenu, vědělo se, že vyšší nabídka byla v obálce, kterou k notáři odeslal Petr Kellner. Ten den se ale ještě nerozhodlo, protože se obě strany dohodly, že jednání bude pokračovat.“ Dnes ale prosákly informace, že PPF definitivně zvítězila. KKCG je tak ze hry.

Společnost Bestsport Arena

… vznikla během insolvenčního řízení s předchozím provozovatelem O2 areny, firmou Bestsport. Tento podnik včetně haly se v rámci reorganizačního plánu přesunul právě do nově vzniklé Bestsport Areny, jejíž zhruba 86procentní podíl držely napůl PPF a KKCG prostřednictvím kyperské společnosti Lindus. Zbylých 14 procent vlastní držitelé dluhopisů, s jejichž pomocí se financovala výstavba haly.

Jakou částku PPF za podíl KKCG nabídla, není jasné. Skupiny se rozhodly výslednou sumu nezveřejňovat. Hodnota podílu se ale odhaduje na stovky milionů korun. Podle spekulací PPF v obálkové metodě nabídla 600 milionů korun, zatímco KKCG o 200 milionů méně. Mluvčí KKCG Dan Plovajko ovšem dohady o výši kupní ceny KKCG dementoval. „Prodej našeho podílu skupině PPF vnímáme jako velmi dobře zhodnocenou investici,“ okomentoval to také investiční ředitel KKCG Pavel Šaroch.

Znalecký posudek společnosti Ernst & Young přitom před časem odhadl cenu víceúčelové haly v pražských Vysočanech na 1,57 miliardy korun. Jen loni navštívilo arenu rekordních více než 700 tisíc lidí.

Samotná firma PPF se k celé transakci zatím odmítá vyjádřit. A jasné zatím ani není, jak Petr Kellner s O2 arenou naloží. Zřejmě ale padá záměr dostavět vedle stávající haly krytý stadion pro míčové sporty.

O2 arena je největší sportovní a víceúčelová hala v republice. Před 11 lety ji začala kvůli hokejovému mistrovství světa v Praze stavět loterijní společnost Sazka pod vedením Aleše Hušáka.

Hala byla dokončena v březnu 2004 těsně před šampionátem. Původně měla stát kolem 2 miliard, jenže nakonec vyšla téměř na 8 miliard. A to především kvůli nevýhodnému financování. Kvůli závazkům spojeným se stavbou arény zkrachovala společnost Sazka.

Stavba vysočanského kolosu měla problémy už od základů. A to doslova. Jenom likvidace kontaminované zeminy přišla státní pokladnu na víc než půl miliardy korun. Když chtěl generální ředitel Sazky Aleš Hušák, aby za jeho projekt ručil stát penězi daňových poplatníků, nepochodil. Na slavnostním otevření arény proto chyběl třeba tehdejší premiér Vladimír Špidla. 

A že se na stavbě arény rozhodně nešetřilo, ukázaly i luxusní reprezentační prostory uvnitř. Na toaletách byly dlaždičky dovezené z Ameriky. Stůl generálního ředitele vyšel údajně na 276 tisíc. Kromě osobní recepce a hlavního salonku zahrnovaly místnosti, které sloužily pro zasedání sportovních funkcionářů, i vířivku, saunu, odpočívárnu, krb či vinotéku. Některé stěny dokonce pokrývala bizoní kůže. 

Po mistrovství světa zakotvila v nové aréně hokejová Slavie. Její fanoušci sem ale cestu nenašli. Z 18 tisíc sedaček bývá většina prázdná. Na zápas chodí 2 až 3 tisíce diváků. Naposledy vyprodali halu tenisoví fanoušci přesně před rokem. Český tým tam vyhrál Davisův pohár. Kromě sportovních fanoušků se tak snaží hala nalákat diváky také na koncerty.

Vydáno pod