Česká ekonomika v oživování nepokračuje a naopak klesá

Praha – I když odborníci očekávali, že česká ekonomika bude pokračovat v oživování a ve třetím čtvrtletí poroste, jejich odhady se nenaplnily. Naopak se v tomto období hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy snížil oproti minulému čtvrtletí o 0,5 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Ani vývoj celkové ekonomiky EU není tak optimistický. Ve třetím čtvrtletí totiž hospodářský růst o desetinu procentního bodu zpomalil.

Zatímco v druhém čtvrtletí to vypadalo s českou ekonomikou nadějně, protože se dostala z nejdelší recese a konečně po roce a půl začala oživovat, třetí kvartál na pozitivní trend nenavázal. Hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy klesl ve 3. čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně o 1,6 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 procenta, oznámil ČSÚ. 

Vývoj HDP ve 3. čtvrtletí 2013
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Hlavním důvodem poklesu je slabá investiční aktivita firem i vlády, na druhou stranu kde se špatný výsledek nečekal je zahraniční obchod. Průmysl táhla dolu téměř všechna odvětví, výjimkou jsou pouze dopravní prostředky. Těm se daří zejména kvůli oživení v automobilovém průmyslu. „Bylo to pravděpodobně kvůli slabším investicím a slabší spotřebě. Exportně orientovaný průmysl nestačil vykrýt výpadky v domácí poptávce,“ dodal hlavní ekonom Era Jan Bureš.

Intervence ČNB jsou zcela namístě, shodují se analytici

Dalším důvodem poklesu HDP bylo to, že se do Česka víc dovezlo, než vyvezlo. I přes kritiku rozhodnutí České národní banky z minulého čtvrtka by nakonec mohlo oslabení koruny v růstu pomoc.

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance:

„Studená sprcha, kterou nečekaně špatné údaje o HDP přinesly, zvýrazňuje potřebu uvolnění měnové politiky, k níž ČNB minulý týden přistoupila. Devizové intervence a oslabení kurzu koruny jsou za této situace zcela namístě. Otázkou spíše je, zda při opakování podobných negativních překvapení nesáhne ČNB k ještě výraznějšímu oslabení kurzu koruny.“

„Prudký propad HDP ve třetím čtvrtletí je silně negativním překvapením. Nabízí se teze, že takto slabý výsledek HDP zpětně ospravedlňuje slabší korunu, a nebýt předchozí intervence ČNB, tak by dnes zřejmě koruna oslabovala,“ myslí si analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Čísla o stavu ekonomiky zarazila i člena bankovní rady Kamila Janáčka. Neodepřel si vyjádření, a to i přesto, že centrální banka běžně odhady vývoje nekomentuje. Na svém účtu na Twitteru napsal, že pokud se předběžné údaje o vývoji ekonomiky ve třetím čtvrtletí potvrdí, je ekonomika v poněkud horším stavu, než Česká národní banka předpokládala.

Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa jsou dnešní čísla ČSÚ jen předběžné odhady, které dávají velmi zkreslený obrázek o tom, jak se ekonomice doopravdy daří. „Naštěstí měsíční data z reálné ekonomiky nám dávají jiný obrázek a potvrzují oživení domácí ekonomiky,“ tvrdí Škop.

A statistiky ekonomického vývoje dnes zveřejnily i další státy. Slovensko svůj růst mírně zrychlilo, Polsko ho dokonce zdvojnásobilo, a to téměř na 2 procenta. Náš největší obchodní partner Německo roste pomaleji než v minulém čtvrtletí. A podobně je na tom celá Evropská unie. Její ekonomika rostla pomaleji než v předchozím období. HDP se v celé EU zvýšil ve 3. čtvrtletí o 0,2 procenta, zatímco v eurozóně stoupl o pouhých 0,1 procenta. Ve druhém čtvrtletí přitom oba dva sektory rostly o 0,3 procenta, což znamenalo konec hospodářské recese.

A co jinde v Evropě?

Německu HDP ve třetím čtvrtletí stoupl proti předchozím třem měsícům o 0,3 procenta

Ve Francii ekonomika v třetím čtvrtletí překvapivě klesla o 0,1 procenta, zatímco v předchozích třech měsících vykázala půlprocentní růst. 

Na Slovensku ekonomika mezičtvrtletně přidala o 0,2 procenta.

Řecku se ve 3. čtvrtletí HDP meziročně snížil o 3 procenta, zatímco v předchozích třech měsících klesal o 0,7 procentního bodu.