Lízal z ČNB: Spekulace, že ceny budou v budoucnosti klesat, je lichá

Praha - Minulý čtvrtek provedla Česká národní banka směnárenský obchod roku. Během několika hodin nakoupila eura v hodnotě minimálně dvou miliard, což vedlo k okamžitému oslabení koruny, a tím i zdražení evropské měny. ČNB tak chtěla za každou cenu zabránit deflaci a Čechy pobídnout k utrácení. Podle člena bankovní rady ČNB Lubomíra Lízala bude centrální banka proti české koruně intervenovat tak dlouho, jak to jen bude nutné. Tedy zřejmě celý příští rok. Vše záleží na prorůstových opatřeních budoucí vlády. „Spekulace, že ceny budou v budoucnosti klesat, je lichá,“ uvedl Lízal v pořadu Hyde Park ČT24.

ČNB chce podle Lízala svým krokem zabránit deflaci „ukládání peněz pod postel“. Tyto peníze totiž pak v ekonomice chybí, a jelikož nejsou dále utráceny či investovány, nenesou žádný užitek. Lidé proto prý nemají „sedět na štrozoku“ a mají nakupovat movitý i nemovitý majetek, pokud možno české zboží. „My v podstatě říkáme: spekulace, že ceny budou v budoucnosti klesat, je lichá,“ uvedl člen bankovní rady v České televizi.

  • „My z tohoto režimu vystoupíme, až budeme mít jistotu, že inflace je zpátky na cíli, a že se nebudeme muset vracet do toho režimu devizových intervencí. Tedy, že začne fungovat normální situace v ekonomice. (…) Pokud se situace v Evropě a ve světě bude vyvíjet tak, jak trhy předpokládají, tak budeme tam, kde chceme být.“

Podle Lízala nemůže ČNB ovlivňovat svými kroky současnou situaci, nýbrž situaci ve výhledu asi jednoho roku. „Pro měnovou politiku je dnešek již minulostí, protože dnešek jsme ovlivňovali asi před rokem. Proto my se díváme na to, jaká bude situace příští rok. A tam nám vycházelo, že z hlediska ekonomického výhledu jak doma, tak Evropě, půjdou ceny do záporu, čili do deflace,“ upřesnil postup centrální banky.

Česká koruna versus euro
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Varovnými znaky blížící se deflace prý představoval zejména pokles cen, nižší inflační očekávání na příští rok a také výhled různých cen a situace v Evropě. Sečteno a podrženo tyto tři faktory naznačovaly vývoj cen v Česku v roce 2014 směrem do záporných hodnot. ČNB sleduje například trh s ropou, obilím nebo elektřinou. Razantní krok centrální banky se má podle Lízala projevit zejména až v příštím roce.

Že by intervence ČNB znehodnotila úspory lidí, však člen bankovní rady odmítá. „Pokud si lidé spoří, mají nepochybně peníze uložené nejlépe na spořicím účtu, kde mají nějaký úrok,“ uvedl Lízal a dodal, že tento úrok by měl vykompenzovat inflaci v roce 2014, která bude podle předpokladů asi 1,3 procenta. V případě nízké inflace, což je prý hlavní cíl ČNB, zůstává vnitřní hodnota peněz zachována.

Ohlasy politiků na intervenci ČNB:

  • Prezident Miloš Zeman: „Musím se přiznat, že to pochopení je velmi, velmi malé.“
  • František Lukl, ministr pro místní rozvoj v demisi: „Samozřejmě to bohužel bude mít vliv i na nedočerpání evropských fondů.“
  • Jiří Rusnok, premiér v demisi: „Já důvody, které vedly Českou národní banku k tomuto kroku, chápu. Myslím, že jim rozumím.“
  • Jan Fischer, ministr financí v demisi: „Pevně věřím, že rozhodnutí přispěje k oživení a ekonomickému růstu.“

Na euro není vhodná doba

Vhodná chvíle na přijetí eura byla podle Lízala v dobách, kdy Česká republika neměla velké fiskální deficity a česká ekonomika rostla. Sám ovšem přiznává, že už je poměrně dávno. Odhad, kdy vhodná doba nastane znovu, je prý věštění z křišťálové koule. Nejprve je nutné stabilizovat fiskální rozpočty a také záleží, jak se bude vyvíjet situace v eurozóně. „V okamžiku, kdy si Evropa dokáže vyřešit své problémy, bude relevantní debata, zda je výhodné přistoupit nebo ještě počkat. Vhodná doba teď prostě není,“ míní Lízal.