Brusel poprvé zkontroluje rozpočty států dřív než parlamenty

Brusel - „Koordinace rozpočtů v eurozóně letos dosáhla nové úrovně,“ řekl předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Měl tím na mysli nová pravidla pro hospodaření států s eurem, která mají zabránit opakování dluhové krize, jaká v minulých letech zasáhla Řecko a další země. Evropská komise tak letos vůbec poprvé zhodnotí návrhy státních rozpočtů zemí eurozóny ještě předtím, než o nich začnou jednat národní parlamenty jednotlivých států. K některým státům a jejich rozpočtům už komisaři zaujali první stanoviska - většinou spíše kritická.

Komise bude moci některým zemím doporučit, aby své návrhy rozpočtu přepracovaly. To by se ale mělo stát jen v případě, že bude mít komise podezření třeba na to, že státu hrozí příliš velký nárůst schodku rozpočtu. Státy sice nemusí připomínky komise brát při schvalování rozpočtu v úvahu, pokud by ale poté například deficit opravdu výrazně vzrostl, mohla by komise na danou zemi uvalit tvrdé sankce.

Evropský komisař pro měnovou politiku Olli Rehn

„Dospěli jsme do rozhodujícího okamžiku na cestě k hospodářskému oživení. Dnešní názory komise na rozpočtové plány podporují členské země v jejich snaze o dosažení silnějšího růstu a rozpočtové udržitelnosti.“

K zajištění udržitelného hospodářského růstu a zdravých veřejných financí jsou však zapotřebí další strukturální reformy. Co komisaři vytýkají některým státům:

Chorvatsko: EK zahájí disciplinární kroky kvůli příliš vysokým rozpočtovým schodkům.

Polsko: Komise posílí disciplinární kroky proti Polsku, kterému stanoví rok 2015 jako nový konečný termín pro snížení deficitu pod tři procenta HDP.

Itálie, Španělsko a Finsko: U rozpočtových plánů pro příští rok hrozí porušení pravidel Paktu stability a růstu.

Francie: Rozpočtový plán je sice v souladu s pravidly, ale nemá pro jejich splnění žádnou rezervu.

Slovensko: Rozpočtový plán je obecně v souladu s pravidly Paktu stability a růstu, existují však pochybnosti, zda je v jeho případě předpokládané snížení schodku pod 3 procenta HDP udržitelné. Slovenského ministra financí Petera Kažimíra hodnocení nepřekvapilo. „Jsem s ním v zásadě spokojený. Je klíčové, že v této fázi nepřišla žádná nepříjemná překvapení,“ poznamenal. Obavy komise se podle ministra týkají výhledu do budoucna.

„Je teď na nás, abychom přesvědčili představitele komise i lidi doma, že jsme v případě reformy veřejné správy schopni doručit konkrétní a přesvědčivý plán a detaily, ze kterých vypadnou úspory,“ podotkl slovenský ministr financí.

Vydáno pod