Nemocní jsme častěji, mnohdy to ale „přechodíme“

Praha - Češi jsou častěji nemocní. Proti loňsku si neschopenku u lékaře vyzvedlo o sto tisíc lidí víc. Doma ale zůstávají kratší dobu. Skutečně nemocných je daleko víc, ale řada zaměstnanců s lehčími chorobami k doktorovi raději nejde. „Pacienti si vybírají svoji vlastní dovolenou nebo čerpají neplacené volno,“ vysvětluje praktická lékařka Martina Zajíčková.

Hazard se zdravím, nebo každoroční rutina?

Nemocná Šárka Kraušnerová místo k lékaři zamířila jen do lékárny. Neschopenku nechce. Pokud by se totiž nechala uznat „práce neschopnou“, nedostala by první tři dny žádné peníze. Pak už sice ano, částka je ale nižší, než vydělává obvykle.

„Nyní se setkávám mnohem častěji s tím, že pacienti si vybírají svoji vlastní dovolenou nebo čerpají neplacené volno. Možná strach o práci, těžko říct,“ říká praktická lékařka Martina Zajíčková.

Počet neschopenek, které lékaři vypíšou, roste. Jen od ledna do září už jich byl milion. Na zdraví lidí se teď podepisují hlavně změny počasí. Ten, kdo si ji nechá napsat, by měl také počítat s kontrolory. Nemocný má několik povinností - například dodržování časů lékařem stanovených vycházek.

Za simulování nebo nedodržování předpisů potrestali kontroloři 1 800 pacientů. Nachytaným hrozí pokuta až 20 tisíc. Pro zaměstnavatele to může být i dokonce důvod k výpovědi.

Češi jsou častěji nemocní (zdroj: ČT24)