Milton Keynes: Místo, kde budou auta jezdit sama

Londýn - Auta, která řídí sama, do dvou let nebudou na britských ostrovech nic neobvyklého. Tamní vláda na jejich vývoj dala 1,5 milionu liber s tím, že pro tato vozidla nechá vybudovat speciální dráhy. Projekt se bude testovat zatím jen ve městě Milton Keynes. „Zpočátku necháme lidi auto skutečně řídit, aby si na něj zvykli. Naučí se také jezdit po konkrétních dráhách, natrénují se na interakci s nimi a nebudou se pak tolik bát,“ tvrdí Jon Beasley, programový ředitel společnosti Transport Systems Catapult.

Zní to trochu jako sci-fi z daleké budoucnosti. Už od roku 2017 ale budou moci obyvatelé Milton Keynes v srdci Anglie vyzkoušet speciální autíčka bez volantu. Řidiči v nich stačí jen zadat, kam se chce dostat. Během cesty si pak klidně může přečíst noviny nebo se podívat na svůj oblíbený film. Lidé si od této novinky slibují pohodlnou alternativu veřejné dopravy.

Vozidla budou jezdit po dráhách hned vedle chodníků rychlostí maximálně 19 kilometrů v hodině. Před nárazem do překážek je ochrání zabudované senzory. Aby si řidiči jízdu osahali, budou mít možnost si nejdříve vyzkoušet prototypy.

„Zpočátku necháme lidi auto skutečně řídit, aby si na něj zvykli. Naučí se také jezdit po konkrétních dráhách, natrénují se na interakci s nimi a nebudou se pak tolik bát. Postupně získají jistotu, že užívání vozu je bezpečné,“ tvrdí Jon Beasley, programový ředitel společnosti Transport Systems Catapult.

Projekt samořídících jednotek však není zcela ojedinělý. Světové automobilky na podobných technologiích pracují už několik let.

Auta, která se řídí sama (zdroj: ČT24)