Obytné kontejnery pro olympiádu v Soči vyrobí česká firma

Zlaté Hory - Na zimní olympiádě v ruské Soči se budou voskovat lyže a brousit brusle v českých obytných buňkách. Zakázku na výrobu 600 kontejnerů pro zázemí pořadatelů a servismanů získala firma ze Zlatých Hor na Jesenicku. Dostane za ni necelých 50 milionů korun a podnik díky tomu nemusí na zimu propouštět. Naopak nabírá posily.

Společnost Česko-slezská výrobní, která zaměstnává asi tři stovky lidí, musí každoročně s příchodem zimy kvůli nedostatku práce propouštět zhruba dvacet zaměstnanců. Letos je ale situace zcela jiná. Aby firma dodržela dohodnutý termín, musela naopak pětadvacet pracovníků přijmout navíc. „Jsme rádi za to, že jsme tuto zakázku získali. Můžeme dělat přes Vánoce a na svátky si vydělat nějakou korunu,“ říká spokojeně Zdeněk Vojtek, který ve firmě u ohraňovacího lisu pracuje už 20 let.

Zakázku v hodnotě necelých 50 milionů korun tento přední tuzemský výrobce obytných kontejnerů získal prostřednictvím rakouské firmy Containex, která je jeho majoritním akcionářem. Containex s organizátory her v Soči uzavřel kontrakt na dodávku 1 500 obytných kontejnerů, přičemž produkci rozdělila mezi tři podniky v Česku a Slovinsku, jejichž je spolumajitelem.

Obytné kontejnery pro olympiádu v Soči
Zdroj: ČT24

„My máme vyrobit až 600 obytných kontejnerů, které budou sloužit jako zázemí pro pořadatele olympijských her a sportovce. V našich obytných kontejnerech budou fungovat například servisní střediska pro lyžaře,“ konstatuje ředitel Josef Žáček.

Výroba buněk pro olympiádu začíná stříháním a lisováním materiálu. Postupně míří přes svářeče a stolaře až k montáži. „Kontejnery pro olympiádu vyrábíme ve formě skládačky. Montážní skupiny si pak musí v Rusku kontejnery poskládat samy,“ vysvětluje postup vedoucí výroby René Bastl s tím, že kontejnery se do Ruska přepraví ve složeném stavu kamiony.

Česká stopa na olympiádě v Soči (zdroj: ČT24)

Organizátoři olympiády neměli na jejich konstrukci žádné zvláštní požadavky. Jednotlivé kontejnery lze různě kombinovat. Na olympiádě se budou skládat do dvou až pěti modulových sestav.

Zimní hry budou zahájeny příští rok 7. února, do Vánoc ale musí být všechny kontejnery v Soči. Pracovníci zlatohorské firmy proto nyní ve dvousměnném provozu kompletují patnáct až dvacet obytných kontejnerů denně.