Tesco vozí v Británii odpadky v kamionech, které rozvážejí potraviny

Londýn – Tesco ve Velké Británii má po skandálu s koňským masem opět svým zákazníkům co vysvětlovat. Obchodní řetězec se totiž snaží šetřit. Stejné kamiony, které vozí do obchodů potraviny, v rámci úspor odvážejí ze supermarketů i odpadky. Supermarkety ujišťují, že je to hygienicky nezávadné, a argumentují i tím, že díky dvojímu využití dodávek prospívají planetě, protože se tak snižují emise skleníkových plynů. Píše o tom list The Guardian.

Tesco si ve Velké Británii samo obstarává odvoz a likvidaci odpadu, včetně neprodaných potravin z 600 největších supermarketů. Odpady v pytlích se nakládají do velkých kovových klecí vyložených plastem. Ty pak odvážejí prázdné kamiony, které v supermarketech vyložily náklad se zbožím. 

Mluvčí společnosti ujistila, že odpadky odvážejí jen velké kamiony, a ne malé dodávky, které dodávají zboží zákazníkům přímo domů. Trvá také na tom, že systém je ekologický a hygienicky nezávadný. „Máme velmi přísné hygienické standardy a dohlížíme na bezpečnost potravin. Všechny vozy jsou po každé cestě podrobeny kontrole a musí se vyčistit,“ říká. 

Pravidla, která má Tesco pro odvoz odpadů a která má k dispozici britský list The Guardian, ovšem ukazují, že jen čtvrtina vozů se dezinfikuje nebo myje každý týden. Na druhou stranu každý řidič může požádat o vyčištění kamionu nebo dodávky, kdykoli to uzná za vhodné. 

Tesco
Zdroj: Geoff Moore/Isifa/Rex Features

Zdroj listu, který je seznámen s praktikami v Tesku, nicméně tvrdí, že na to, aby se kamiony myly po každém odvozu odpadu, není čas a vlastně ani peníze. Upozornil také na to, že klece na odpad nejsou až tak bezpečné. Plast, který je chrání, je prý příliš tenký a snadno se protrhne. Může se tak stát, že z pytlů s odpadem vyteče na podlahu nějaká tekutina. Navíc podle něj nemají zaměstnanci ani kolikrát čas na to, aby odpadky do pytlů pořádně zabalili.

Ujistil nicméně, že pokud vyteče z odpadků něco na zem, rozhodně to neohrozí potraviny, protože ty se převážejí v klecích na kolečkách. Podlahy se tak nikdy nedotknou.  

Co říkají předpisy?

Mluvčí britské agentury pro kontrolu potravin popsal: „Pokud se převážejí ve voze nepotravinové produkty, musí být provedeno vhodné čištění před tím, než jsou naloženy potraviny. Nádoby nebo kontejnery pro přepravu potravin nesmí být užívány pro přepravu něčeho jiného, protože by došlo ke kontaminaci.“

Není přitom neobvyklé, že supermarkety si samy likvidují takzvaný suchý odpad – jako třeba kartony nebo plastové obaly. Ty běžně odvážejí prázdné kamiony, které dovezly do obchodů potraviny. Šetří se tak peníze i palivo. 

Podobný systém jako Tesco, tedy odvoz nejen suchého odpadu, využívá i další britský supermarket Sainsbury's. Ten odpadky odváží z obchodů ve velkých plastových přepravkách, které se čistí po každém užití. Společnost navíc dodává, že odpadky se nikdy neodvážejí společně se zbožím, které by mělo přijít na pulty.