Vítkovický Evraz zavře brány, možná už během listopadu

Ostrava - Vedení firmy Evraz chce zavřít celou ostravskou továrnu, a to kvůli nedostatku zakázek. Píše to server Aktuálně.cz. Odstávka by se dotkla skoro všech zaměstnanců, tedy asi sedmi stovek lidí. Společnost by jim navíc zaplatila jen šedesát procent mzdy. Majitelé vítkovického Evrazu současně jednají také o prodeji celé firmy.

Pod zámkem by se dle serveru měla dočasně ocitnout celá výrobní část Evraz Vítkovice Steel. V průběhu minulých dvou let přitom společnost několikrát odstavila ocelárnu a nyní hodlá poprvé přerušit práci i ve válcovně, v provozu zvaném kvarto.

Na zaměstnance čekají menší příjmy

„Nemají zakázky, projednali s námi zavření ocelárny i kvarta v prosinci, teď chtějí jednat ještě o odstávce v lednu,“ prohlásil pro Aktuálně.cz místopředseda místních odborů Roman Ďurčo. Odstávka by se netýkala jen jedné části firmy - administrativy. Zbylých 700 zaměstnanců má však dostat méně peněz. Zatímco dosud jim firma platila během odstávek 80 procent mzdy, teď jim slibuje jen 60 procent.

K uzavření závodu by přitom mohlo dojít už brzy. „Čekáme, že se válcovna zastaví ještě během listopadu, nemá žádné zakázky,“ dodal Ďurčo. Místopředseda odborů v létě upozornil, že na provoz ocelárny jsou navázány další firmy, takže by se zastavení výroby mohlo dotknout až několika tisíc lidí. 

Evraz Vítkovice Steel
Zdroj: ČT24

V srpnu přitom největší ruská ocelárna oznámila, že chce ztrátovou českou divizi prodat už do konce tohoto roku. Mluvčí vítkovické ocelárny současně prohlašoval, že zájemců o koupi firmy je hned několik, a to jak z České republiky, tak i ze zahraničí.

Evraz v problémech

Evrazu se dlouhodobě nedaří. V první půlce tohoto roku prohloubil čistou ztrátu o celých 165 procent v přepočtu na 2,4 miliardy korun. Prudké zhoršení hospodaření podle firmy způsobila klesající celosvětová poptávka po oceli. Kromě české pobočky plánuje Evraz prodat také svůj majetek v Jihoafrické republice.

Vítkovický závod patří Evrazu od roku 2005, kdy jej koupil za 285 milionů dolarů. Tehdy svojí nabídkou překonal konkurenční firmu Mittal Steel. Evraz Vítkovice Steel je zároveň třetí největší hutní společností v Česku.

V Evrazu vlastní podíl ruský miliardář Roman Abramovič. Firma sídlí v Londýně, kde se obchoduje i s akciemi firmy. Hlavním působištěm Evrazu je Rusko a dále pak Ukrajina, Česká republika, Itálie, Spojené státy, Kanada a Jihoafrická republika. Společnost zaměstnává zhruba 110 tisíc lidí.