Trh s automobily v EU se oklepává, Češi ale o nová auta nestojí

Praha - Prodej aut v Evropské unii už má nejhorší za sebou. Ve státech osmadvacítky se v říjnu prodalo přes milion vozů, což je proti loňsku nárůst téměř o pět procent. Trh s auty tak už druhý měsíc po sobě vykazuje zlepšení.

Prodej aut v Evropské unii v říjnu vzrostl o 4,7 procenta na 1 004 935 vozů. Prodej se poprvé od září 2011 zvýšil již druhý měsíc za sebou. Růst zaznamenaly všechny velké trhy vyjma Itálie. 

Čísla tedy ukazují na to, že autosalony v Británii, Německu nebo Španělsku si rozhodně nemají na co stěžovat. Lidé se tam totiž o auta zajímají stále víc. Ve Španělsku se dokonce v říjnu prodalo skoro dvakrát tolik aut než loni. A to by mohla být dobrá zpráva i pro české motoristy. Díky tomu, že lidé v západní Evropě nakupují nový vozový park, by mohly klesat ceny ojetin v Česku. 

V Itálii se v říjnu prodej aut snížil o 5,6 procenta. V dalších velkých zemích však prodej rostl. V Německu, které je největším automobilovým trhem v regionu, se počet registrací zvýšil o 2,3 procenta. Nejvyšší byl růst ve Španělsku, kde činil 34,4 procenta.

V Česku se totiž nová auta prodávají stále méně. Od začátku roku jich majitelé koupili pouze 135 tisíc. A ani do budoucna se situace zlepšovat nemá. Oslabení koruny se totiž promítne i do cen aut. „V Evropě teď docházelo dva měsíce po sobe k nárůstu. Zásah ČNB, která poměrně razantně zvýšila kurz eura, se dříve nebo později promítne do cen nových aut, která jsou z větší části dovážená,“ komentuje to publicista Jan Blažek. 

V říjnu se v ČR prodej nových automobilů snížil o 3,9 procenta a za devět měsíců letošního roku o 7,8 procenta na 135 500 vozů.

Z velkých automobilek se dařilo Toyotě a Renaultu, ty zvýšily prodeje zhruba o šestinu. Největší evropské automobilce Volkswagen, která má na trhu EU více než čtvrtinový podíl, stoupl prodej o 5,8 procenta. Dařilo se i české škodovce, její prodeje se navýšily skoro o čtvrtinu. Špatné výsledky naopak hlásí italský Fiat a francouzská společnost PSA Peugeot Citroën.

I přesto, že se na podzim auta v Evropě prodávají a roste o ně zájem, za poslední roky se automobilový průmysl výrazně smrsknul. Třeba v roce 2010 se prodalo skoro 14,5 milionu aut, letos je to necelých 12 milionů.  

Vydáno pod