Aukce kmitočtů skončila, čtvrtého operátora se nedočkáme

Praha – Z aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE čtvrtý operátor nevzešel. Ačkoli na začátku bylo pět uchazečů, frekvence za celkovou částku 8,53 miliardy korun vydražili jen stávající hráči Telefónica, T-Mobile a Vodafone. Po skončení aukce to oznámil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Celková vydražená částka je navíc zhruba o 1,5 miliardy nižší než ta, se kterou počítá návrh státního rozpočtu.

Za frekvence v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz uvolněné digitalizací televizního vysílání zaplatí T-Mobile celkem 2,61 miliardy korun, Telefónica 2,8 miliardy a Vodafone 3,11 miliardy. S jejich přidělením počítá úřad na začátku příštího roku.

„S výtěžkem z aukce počítáme v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Nejde zdaleka jen o jednorázový příjem z prodeje kmitočtů, důležitější budou pravidelné výnosy z jejich provozování,“ reagoval na nižší dosaženou cenu ministr financí v demisi Jan Fischer.

Zbylí dva hráči – společnosti Revolution Mobile a Sazka Communications – nakonec kmitočty vyhrazené pro zájemce o vstup na trh nevydražili. Podle předsedy úřadu Jaromíra Nováka měli v sedm dní trvající aukci ideální podmínky, přesto se rozhodli mobilní trh nerozšířit. Jak uvedl mluvčí skupiny KKCG, kam Sazka patří, cena za kmitočty nebyla v souladu se strategií společnosti. Šéf Revolution Mobile Tomáš Budník zase přiznal, že firma neměla v dražbě proti velkým operátorům dostatečnou sílu.

Novák však nepovažuje řízení za zbytečné, protože umožní splnit hlavní cíl, tedy rychlé vybudování internetové infrastruktury. „Vzhledem k tomu, že operátoři již experimentují s LTE, počítám, že zákazníci budou moci na velké části území ČR využívat skutečně rychlý internet v mobilu či tabletu v horizontu jednoho roku,“ doufá Novák. LTE umožňuje mobilní připojení k internetu v rychlosti 100 až 150 Mbit/s, což je pětinásobek rychlosti v sítích 3G.

REAKCE OPERÁTORŮ

  • „Toto je výsledek, kterého jsme chtěli dosáhnout. Spektrum získáváme za velmi příznivou cenu,“ uvedla generální ředitelka Vodafonu Muriel Antonová, podle které tento operátor získal nejvíce frekvencí ze všech.
  • „Do výstavby a rozvoje sítí LTE plánujeme v příštích pěti letech investovat miliardy korun,“ řekl generální ředitel Telefóniky O2 Luis Malvido. S budováním sítě LTE v nových městech a regionech začne operátor během prvního pololetí příštího roku.
  • „Naši zákazníci budou moci využívat datové připojení o rychlosti až 150 Mbit/s, v budoucnosti až 300 Mbit/s. ČR se tak zařadí mezi země s nejmodernější telekomunikační infrastrukturou,“ míní šéf T-Mobilu Milan Vašina.

„Výsledky aukce umožní lidem v Česku využívat skutečně rychlý mobilní internet pro tablety a telefony stejně jako v ostatních zemích Evropy,“ komentoval zprávu telekomunikačního úřadu ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala.

Podmínky výběrového řízení prý zaručují, že se nebude opakovat pozdní nasazení nové technologie, jako tomu bylo v případě sítí 3G. Ty operátoři spustili osm až devět let po získání příslušných kmitočtů.

Některé kmitočty zůstaly ladem

Část kmitočtů v pásmech 1800 a 2600 MHz firmy nevydražily. Úřad je proto chce nabídnout k prodeji znovu. „Jde o velmi lukrativní spektrum důležité především pro takzvané kapacitní dokrývání, tedy posílení signálu v místech velkého zatížení sítě. V tuto chvíli proto ČTÚ zvažuje možnosti, jak tyto kmitočty rozdělí,“ doplnil předseda ČTÚ.

Telefonování
Zdroj: Wavebreak Media LTD/ČTK/WAVEBREAK/

Trojice stávajících operátorů podmínky aukce opakovaně napadala u tuzemských soudů i Evropské komise. Nelíbilo se jim zejména vyčlenění části spektra pro nového hráče a povinnost poskytnout mu národní roaming. Protože si však kmitočty rozdělili jen mezi sebou, Novák žádné další stížnosti neočekává.

Podle podmínek musí operátoři pokrýt signálem LTE většinu řídce osídlených okresů do 30 měsíců. Regulátor ale očekává, že k nasazení technologie dojde rychleji. LTE zatím funguje v části Prahy, Brna, v Mladé Boleslavi nebo Karlových Varech.

Odborník na telekomunikace Jiří Peterka přesto nepovažuje výsledek aukce za dobrou zprávu pro trh. „Není splněn cíl, kterým bylo zvýšit konkurenci v infrastruktuře. Tedy přivést na trh dalšího hráče s další sítí, a tím konkurenci skutečně rozhýbat,“ domnívá se Peterka.

Podle něj na jednu stranu sice nebude nutné vynakládat velké prostředky na výstavbu čtvrté mobilní sítě (ty by v konečném důsledku zaplatili zákazníci v ceně služeb), na druhou stranu však upozornil, že bez větší konkurence se operátoři budou chovat k zákazníkům stejně jako dosud – a to i v cenové politice.