Samsung zaplatí Applu 290 milionů dolarů za kopírování iPhonu

San José - Soudní porota ve Spojených státech nařídila jihokorejskému výrobci elektroniky Samsung Electronics, aby zaplatil americkému konkurentovi Apple 290 milionů dolarů (téměř 6 miliard korun) za okopírování některých klíčových prvků jeho telefonů iPhone a tabletů iPad. Předpokládá se, že Samsung se proti rozhodnutí poroty odvolá.

Předchozí porota loni přiřkla Applu odškodné 1,05 miliardy dolarů. Soudkyně Lucy Kohová však letos potvrdila odškodné pouze ve výši zhruba 600 milionů dolarů a nařídila nové soudní řízení ohledně zbývající částky. Apple v obnoveném procesu požadoval odškodné téměř 380 milionů dolarů, zatímco Samsung tvrdil, že by měl zaplatit pouze necelých 53 milionů dolarů.

Martin Vyleťal, redaktor Lupa.cz

„Na jednu stranu Samsung a Apple spolu opravdu velmi tvrdě bojují o koncové zákazníky a součástí tohoto boje jsou i patentové spory, které tyto firmy vedou v různých zemích. Samsung je na druhou stranu jedním z důležitých dodavatelů společnosti Apple.“

Honba za patenty

Dnešní verdikt se týká prvků používaných ve starších zařízeních Samsungu. Apple však tvrdí, že jeho technologie kopírují také novější přístroje Samsungu. Soudní proces ohledně tohoto tvrzení by se měl podle agentury AP konat v březnu 2014. „Dnešní trh funguje tak, že se firmy snaží získat nejvíc patentů. Zachází to do nesmyslné roviny, kdy si firmy nárokují takové věci, jako jsou zaoblené ikony, atd.,“ říká šéfredaktor Root.cz Petr Krčmář.

Firmy vedou od dubna 2011 řadu právních sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými telefony i počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že „otrocky“ kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami a loni se stal největším světovým výrobcem chytrých telefonů. Z první příčky sesadil právě svého amerického rivala.

Patentové spory ovšem neřeší jenom Apple a Samsung. Problémy mají všichni výrobci chytrých telefonů. Téměř každý týden vzniká nějaká nová kauza.

Pokuta pro Samsung (zdroj: ČT24)
Vydáno pod