Jen některé české firmy se z krize oklepaly

Praha - Dvacet osm českých firem oznámilo při posledním hlášení úřadům práce hromadné propouštění, nejvíc v Praze a v Moravskoslezském kraji. Letošní číslo je ale menší než ve stejném období loni. Krize důkladně prověřila tuzemské firmy i jejich vedení. Některým se povedlo znovu se postavit na vlastní nohy, po dalších ale zůstaly jen prázdné továrny.

TATRA

Slavná kopřivnická automobilka Tatra musela loni zcela pozastavit výrobu. Zaměstnanci zůstali doma jen s částí platu a reálně hrozilo, že podnik skončí v insolvenci, následně se rozprodá a už nikdy nebude fungovat jako výrobce aut. Během krize v regionu s vysokou nezaměstnaností přišlo jen v Tatře o práci skoro 2 500 lidí. Bývalý management musel odejít.

„V hodině dvanácté přišli do podniku noví vlastníci, kteří jednak investovali vlastní prostředky do obnovení výroby a jednak přinesli své nové manažery,“ říká mluvčí Tatry Andrej Čírtek. Dnes jede továrna na plné obrátky. V současné době posílá Tatra do Ázerbájdžánu zásilku padesáti zbrusu nových vozů v hodnotě více než 100 milionů korun.

Počet zaměstnanců Tatry
Zdroj: ČT24

ČESKÉ LODĚNICE

Také České loděnice v Děčíně musely v roce 2010 zastavit výrobu, 150 lidí přišlo tehdy o práci. Podle předsedy představenstva Petra Dudy nebylo bez strategického partnera možné, aby výroba lodí za tehdejších podmínek a vlastnické struktury pokračovala.

Záchrana ale přišla - polovinu nově spojených tří loděnic koupila nizozemská firma. V Děčíně ale zůstalo jen zhruba 20 procent zaměstnanců. I když se objednávky nehrnou a firma dnes musí vyrábět nejen lodě, ale i různé ocelové konstrukce, tradice loděnic od roku 1854 stále žije.

PETROF

S krizí se musela vypořádat také stále ještě rodinná česká firma Petrof. V roce 2009 nebyly zakázky, a tak kromě pianin a klavírů začala vyrábět i nábytek. Teď zaměstnává přes 200 lidí, přibližně polovinu než před krizí. Nyní se orientuje na asijské trhy, hlavně Čínu a Rusko. Díky tomu si na nedostatek zakázek stěžovat nemůže. Vyrobí zhruba 1 700 nástrojů ročně a nábytek v jejich továrně lidé jen tak neuvidí.

OP PROSTĚJOV

OP Prostějov zkrachoval definitivně. Výrobní areály se rozprodaly a prázdná značka se před třemi týdny prodala v aukci.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)