V eurozóně vznikne první islámská banka. Zn.: úroky zakázány

Dubaj – V eurozóně vznikne první plnohodnotná islámská banka. Bude se jmenovat Eurisbank a v Lucembursku ji na konci roku 2014 založí skupina soukromých investorů z oblasti Perského zálivu. Patří do ní mimo jiné i královská rodina ze Spojených arabských emirátů. Čím bude nový finanční dům pro Evropany zvláštní? Třeba tím, že islámské bankovnictví zakazuje platby úroků a čistě peněžní spekulace.

Zakladatelé banky hodlají v lednu požádat o licenci a očekávají, že do dubna by mohli souhlas regulačních orgánů získat. Banka, která bude disponovat počátečním kapitálem 60 milionů eur (1,6 miliardy korun), se chystá poskytovat služby pro drobné klienty i podniky. Své pobočky zřídí ve Francii, Německu, Belgii a Nizozemsku.

V důsledku světové finanční krize se některé evropské vlády začaly o islámské bankovnictví více zajímat. Mohlo by totiž představovat cestu k přilákání finančních prostředků z oblasti Perského zálivu a zemí jihovýchodní Asie. Volba sídla tedy není náhodná – Lucembursko se už delší dobu úspěšně prosazuje jako centrum pro obchodování s islámskými dluhopisy.

Vedením projektu byly pověřeny společnosti Deloitte a Excellencia Investment Management. „Rozsáhlý a dosud nevyužitý zákaznický segment s více než dvaceti miliony muslimů v EU představuje významný potenciál růstu pro islámské bankovnictví,“ uvedl Ammar Dabbour, manažer společnosti Excellencia Investment Management.

Zároveň upozornil, že v této oblasti spatřuje neobsazené místo na trhu: „Penetrace produktů islámského bankovnictví v Evropě je nízká a nabídka nedostatečná. Poptávka muslimských klientů po službách odpovídajících právu Šaría, které jim současná nabídka bank nenabízí, je ale silná,“ citoval Dabboura server CPI Financial.