Soukromá letadla se pomalu stávají součástí života českých prominentů

Praha – Za prvních devět měsíců se na pražské Ruzyni otočilo asi pět tisíc malých letadel. Tedy zhruba o dvě stovky víc než za stejné období roku 2012. I v Česku se tak malá letadla pomalu stávají součástí životního stylu některých obchodníků, sportovců či hudebníků.

Asi dvě třetiny cestujících na českých bizjetech (slovo pochází z angl. business jet) jsou cizinci. Počet Čechů ale neustále roste. „Pro představu: každý měsíc tady máme průměrně asi tisíc startů a přistání,“ říká mluvčí Letiště Václava Havla Eva Krejčí.

A cena? „Jestliže chcete třeba letět z Prahy do italských Benátek, tak pro čtyři lidi to stojí asi od 4 do 7 tisíc eur za celé letadlo,“ dodává Dagmar Grossmannová, zakladatelka Asociace pro rozvoj soukromé letecké přepravy.

Většina Čechů si malá letadla najímá. V tuzemsku je nicméně dost těch, kteří by si mohli pořídit vlastní stroje. „Podle našeho průzkumu je v České republice asi 200 potenciálních vlastníků letadel,“ upřesňuje Grossmannová. Podle předsedy asociace Philippa Liénarda stojí letadlo pro čtyři lidi, vhodné k přesunům po Evropě, kolem půl milionu eur. Letadlo pro deset lidí, se kterým lze překonat Atlantský oceán, stojí od šesti milionů eur.

Malé soukromé letadlo doletí bez mezipřistání až na Kanárské ostrovy nebo do Dubaje. „Letadlo je vybaveno satelitním telefonem, barem, moderní air show. Samozřejmě jsou klienti, kteří mají specifická přání. Někteří klienti chtějí cestovat bez stevarda,“ přibližuje mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková. Před cestou si navíc můžete nechat na palubě přichystat čerstvé květiny a šampaňské.