Pracovní místa vs. ochrana životního prostředí – prolomí se limity na Mostecku?

Most – Hornické odbory vyzvaly vládu, aby co nejdřív zrušila limity těžby hnědého uhlí na Mostecku. Surovina, která dává v Česku práci tisícům horníků, se skrývá hluboko pod povrchem. Kvůli limitům však rypadla těžebních strojů nesmí níž, než je státem povoleno. Hlavním argumentem odborářů je strach o práci – o místo může údajně přijít až 8 tisíc lidí – o tomto počtu se však názory rozcházejí. V centru Ústí nad Labem proti prolomení limitů protestovala asi stovka lidí, podle organizátorů demonstrace by o rozšíření těžby neměla rozhodovat vláda v demisi.

Hornické odbory na dnešní tiskové konferenci vyzvaly vládu, aby co nejdříve zrušila vládní usnesení z roku 1991 o územních limitech těžby a prolomila limity těžby hnědého uhlí na Mostecku. Vládní usnesení by podle předsedy Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu (OS PHGN) Jana Sábela měla zrušit ještě Rusnokova vláda v demisi.

„Výzva odborářů k prolomení limitů je naprosto jednomyslná, zatím jsem nenarazil na odboráře, který by byl proti. Byli bychom rádi, kdyby rozhodla Rusnokova vláda – není politická a chová se dobře, pokud se týká ekonomiky. Každý měsíc odkladu je problematický. Bylo nám přislíbeno od Rusnokovy vlády, že limity prolomeny mohou být. V budoucnosti budou limity stejně překročeny. I Když budou limity prolomeny, bude muset zaměstnavatel jednat s každým majitelem nemovitosti samostatně a musí se s ním dohodnout. Nikdo nemůže vyvlastnit domky bez dohody,“ řekl pro ČT24 Jan Sábel.

Pro prolomení limitů se už vyslovil premiér v demisi Jiří Rusnok a před ním také prezident Miloš Zeman. Vládní usnesení, které chrání obce na Mostecku před rozšířením těžby, jsou vyčpělá, tvrdí předseda vlády v demisi Jiří Rusnok. „Samotné limity, usnesení vlády, jsou dneska překonané a mohou být určitým brzdícím prvkem.“ Vyjádření následně vyvolalo vlnu nevole u zástupců obcí i ekologických aktivistů.

Když se byl prezident podívat v Horním Jiřetíně, kterému by v případě prolomení limitů hrozilo zbourání, podotkl, že je dostatečně informován o kvalitě uhlí, které se nachází pod Jiřetínem i dalšími obcemi. „Vytěžení tohoto surovinového bohatství by vedlo k tomu, že by ČR v budoucnu byla podstatně méně závislá na vnějších energetických zdrojích,“ uvedl Miloš Zeman.

  • „Já osobně to chápu jako vůbec největší podraz na zdejší lidi po roce 1989. Tohle si dovolily jen totalitní vlády v minulosti, že obětovaly tento kraj a zdejší lidi na úkor nějakých výdělků,“ zlobil se starosta Litvínova Milan Štovíček.
  • „Obce, které leží v chráněných ložiskových územích nebo dobývacích prostorech, můžou díky limitům vůbec něco dělat. Můžou územně plánovat, můžou něco stavět, obnovovat. Ve chvíli, kdy by limity padly, neexistoval by žádný nástroj, který by umožnil jejich rozvoj,“ vysvětlil místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt.

Pro prolomení limitů těžby hnědého uhlí se nedávno při návštěvě Ústeckého kraje vyjádřil jednoznačně prezident Miloš Zeman. Bez prolomení by mohlo přijít o práci údajně až 8 500 lidí. Navíc by to prý snížilo energetickou závislost Česka na ostatních zemích. I on se stal terčem kritiky. „Že má Miloš Zeman slabost pro uhlobarony a tuneláře, víme už z doby, kdy jeho vláda umožnila dokončení krádeže původně polostátní Mostecké uhelné společnosti,“ komentoval tehdy Zemanova slova Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR.

V Ústí nad Labem se protestovalo

Proti snahám prolomit územní limity těžby uhlí demonstrovala v centru Ústí nad Labem asi stovka lidí, oponoval jim podobný počet horníků, které na protiakci přivezly autobusy. Obě strany se zaručily za pokojný průběh akce, ke konfliktům nedošlo.

Podle politků k takovému kroku nemá vláda v demisi mandát

Podle stínového ministra životního prostředí za ČSSD Vladimíra Špidly nemá Rusnokova vláda na prolomení limitů právo. Podobný názor zastává předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil záměr za skandální.

„V sociální demokracii se na toto téma ještě diskutuje, přirozeně naše krajská organizace v Ústeckém kraji podporuje prolomení limitů. Pokud by z nějakého důvodu k rozšíření v Temelíně nedošlo, tak nepochybně potřeba další těžby uhlí bude ještě naléhavější, než je dnes,“ potvrdil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že o limitech by měla rozhodnout až příští vláda.