Britské nemovitosti jsou enormně drahé, ale najdou se i domy za libru

Londýn – Britská metropole se obává realitní bubliny. Ceny nemovitostí totiž jen oproti loňsku stouply téměř o 10 procent, přičemž průměrná cena domu v Anglii a Walesu činí v přepočtu téměř osm milionů korun. Přesto se dá pořídit i dům za libru. Více už zjišťoval redaktor ČT Bohumil Vostal.

Luxusní rezidence v lukrativní londýnské čtvrti přijde na zhruba 300 milionů korun. Běžní Britové na podobná sídla nedosáhnou, a tak přicházejí hlavně zahraniční investoři, kteří v Londýně skupují stále více nemovitostí. Ceny tím pádem stoupají a světová metropole nad Temží je stále dražší.  

Pro ty, kteří nedokázali vydělat miliony ani nezdědili velké jmění a nevyhráli v loterii, teď přichází šance pořídit si dům za libru. Konkrétně ve městě keramiky Stoke-on-Trent, které se snaží za symbolickou cenu zrevitalizovat vybydlenou ulici. Na plánovanou demolici totiž vláda nakonec nedá peníze, takže nápravu mají provést noví vlastníci. 

Ulice ve městě Stoke-on-Trent
Zdroj: ČT24/metro.co.uk

Oprava za milion

Aby zanedbaná ulice jednou vypadala třeba jako jedna z těch „lepších“ londýnských, mají novopečení majitelé šanci objednat si dotovanou renovaci: v přepočtu za téměř milion korun. Následně jim domy opraví místní nezaměstnaní. Z ulic hrůzy plné opuštěných domů se tak má stát opět živá část města s hezkým bydlením. Jenže každý, kdo jednou stavěl nebo renovoval, tuší, jaký očistec majitele domu za libru čeká. 

Noví majitelé se aspoň mohou uklidnit tím, že lepší situace na realitním trhu v Anglii v dohledné době nebude. Jen v příštích pěti letech se čeká, že ceny budou stoupat nejméně o 25 procent.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)