V Nové zelené úsporám zbývá 140 milionů, termín se asi prodlouží

Praha – Více než 140 milionů korun stále zbývá v programu Nová zelená úsporám, který poskytuje dotace na rekonstrukce a zateplení rodinných domů. Vyplývá to z údajů na webu programu. Čerpání jedné miliardy korun, kterou vyhradilo ministerstvo životního prostředí, mělo přitom skončit zítra. Úřad ale pravděpodobně termín pro podávání žádostí prodlouží. Navíc očekává, že do konce roku získá další zhruba dvě miliardy z prodeje emisních povolenek.

K nedočerpání peněz vyhrazených na dotace došlo z důvodu vyřazení chybně podaných žádostí. „Kdyby všichni žadatelé podali žádosti správně, tak je program vyčerpán, tím, že jsme museli nějaké žádosti vyřadit, zůstalo 840 milionů,“ uvedl mluvčí resortu Matyáš Vitík.

Nová zelená úsporám se zaměřuje například na zateplení, výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností nebo výměnu zdrojů tepla na tuhá paliva. Kolik žadatelé získají, záleží na tom, jak velké úspory energie dosáhnou. Přirozeně platí: čím větší úspora, tím vyšší dotace (například sníží-li se spotřeba tepla na vytápění o 60 procent, ministerstvo zaplatí až 50 procent uznatelných nákladů).

Nová zelená úsporám má zajištěno pokračování – vláda začátkem listopadu schválila stejnojmenný program, jenž by měl do roku 2020 poskytnout dotace v celkové odhadované výši 27 miliard korun.

Vůbec první zelená úsporám začala v roce 2009 a skončila o tři roky později. Stát na dotacích tehdy vyplatil 21 miliard korun a podpořil kvalitní zateplení a nové čisté zdroje tepla pro nejméně 150 000 domácností.