Za dodávku elektřiny ušetří domácnosti příští rok až 11 procent

Ostrava – Energetický regulační úřad oznámil, že cena za dodávku elektřiny se v roce 2014 sníží v průměru skoro o 11 procent. Jde o regulovanou část ceny za elektřinu. Konečné ceny pro odběratele energií se nicméně budou lišit podle toho, jakého si zákazníci vyberou dodavatele, ceny tak budou rozdílné v jednotlivých regionech.

V roce 2014 podle ERÚ zlevní především regulovaná část ceny elektřiny v průměru o 10,9 procenta. „Snížení regulovaných cen v elektroenergetice je od 10 do 13 procent, je to pouze ta část, kterou reguluje ERÚ, což tvoří zhruba 50 procent cen energie,“ uvedla šéfka úřadu Alena Vitásková.

Cenu za dodávky elektřiny tvoří:

  • regulovaná složka – tu stanovuje ERÚ (jedná se o cenu za přenos a distribuci elektřiny a další související služby)
  • neregulovaná složka – tuto cenu nabízejí jednotliví dodavatelé elektřiny, ERÚ nemá na tuto složku vliv

Domácnosti, které nevyužívají elektřinu k vytápění nebo ohřevu vody, by díky tomu mohly ročně ušetřit od tisícovky do 1 500 korun. Ti, co naopak elektřinou topí, ušetří skoro dvakrát tolik. Nejvíce peněz díky zlevnění cen elektřiny pak zbyde v peněženkách domácnostem, ve kterých mají přímotopy, u těch by mohla být úspora až 6 tisíc ročně.

„Na snížení regulované ceny přenosu a distribuce elektřiny má výrazný pozitivní vliv jednak snížení tržní ceny silové elektřiny, a dále také meziroční pokles ekonomických indexů,“ vysvětluje ERÚ. 

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě ERÚ.

O kolik přesně budou ceny nižší, se ale liší podle regionů. Cenu mohou zákazníci ovlivnit také tím, jakého si vyberou dodavatele elektřiny. Regulační úřad i proto doporučuje vyhledat koncem roku internetovou kalkulačku. Na této adrese se mohou lidé přesvědčit, u které společnosti ušetří nejvíce.

Největší pokles cen elektřiny pro domácnosti úřad očekává u firmy ČEZ, a to o 12 procent. Pražská energetika (PRE) by měla zlevnit o 9,5 procenta a E.ON, který působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, by měl elektřinu domácnostem zlevnit o 8,8 procenta.

Podobně by na elektřině měly ušetřit i malé firmy. Těm se sníží regulovaná složka ceny průměrně o 10,9 procenta. I zde se ale budou ceny lišit podle regionů. 

Klesne i regulovaná složka ceny plynu

Snižuje se i regulovaná část ceny plynu pro domácnosti, ta tvoří asi pětinu celkové ceny a měla by podle ERÚ klesnout o 5,19 procenta. Velkoodběratelé pak na regulované částce ušetří ještě téměř o dvě procenta navíc. Úřad nicméně nedokáže říct, jaká bude v příštím roce konečná cena plynu pro odběratele, ta se totiž odvíjí především od situace na trhu.

Snížení cen přivítali čeští solárníci, kteří upozorňují, že regulační poplatky za elektřinu v ČR patří v Evropě k nejvyšším. „Při pohledu na fakturu lze snadno odhalit, že téměř polovina výdajů průměrné domácnosti za elektřinu v letošním roce padla na regulované distribuční poplatky. ERÚ dnes potvrdilo naše odhady, že lze snížit platby za přivedení elektřiny. Škoda, že tak úřad nepostupoval již při nastavení cen pro tento rok,“ komentuje cenovou politiku regulačního úřadu Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Pavel Stehlík, odborník na energetiku:

„Tohle je chvíle, kterou bychom si měli užít. To jsou nejnižší ceny, které nás čekají, od dalšího roku už budou stoupat. Za tyto ceny není možné elektřinu dlouhodobě distribuovat a vyrábět. Proto jsem přesvědčen, že ceny opět půjdou nahoru.“