Důchodci přišli o slevu na dani, musí osekat výdaje ještě víc

Praha - Pracující důchodci nemohou uplatnit základní slevu na dani, logicky tak ročně přijdou o pěkný balík peněz. Na výplatní pásce jim v průměru ubyde téměř 25 000 korun. Lidé důchodového věku v tomto kroku vidí diskriminaci a chtějí, aby stát slevu uznal. Úvodní kolo ale prohráli, pražský finanční úřad první z jejich žádostí na nápravu odmítl. Rada seniorů se proto teď obrací na ministerstvo financí a v případě neúspěchu chce jít k Ústavnímu soudu.

Pro pracující důchodce je to jako pád do studené vody, sleva na dani pro ně byla důležitým přilepšením. „Byl to opravdu veliký šok, jinak to nemůžu nazvat. I když bych měla užívat důchodového věku, tak při důchodu 8 990 korun vlastně pracovat musím,“ stěžuje si důchodkyně Ludmila Exnerová.

Rada seniorů má jasno, zrušení slevy na dani je diskriminační. „Je to zásadní diskriminace z důvodu věku, protože jiná ekonomicky aktivní skupina, a to včetně invalidů třetího stupně, zrušenou slevu na dani nemá,“ doplňuje Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů ČR.

Podle občanského sdružení zastupujícího seniory se zrušení slevy dotkne až 165 000 pracujících důchodců. Někteří se na Radu už obrátili se žádostí o pomoc. Hned v prvním případě u finančního úřadu ale neuspěli.

„Zákon nám nedává jinou možnost než tuto žádost odmítnout,“ vysvětlila mluvčí Finančního úřadu pro hlavní město Praha Miroslava Bardonková.

Námitky seniorů nyní bude zkoumat ministerstvo financí. Pokud je neuzná, chtějí se důchodci obrátit na Ústavní soud. Tam už přitom jedna stížnost kvůli stejnému zákonu míří. V létě ji podala skupina dvaceti senátorů, především z řad ČSSD.

Důchodci přisli o slevu na dani (zdroj: ČT24)
Vydáno pod