Íránský trh je výzvou pro automobilky

Teherán – Listopadová dohoda mezi Íránem a šesti světovými velmocemi na omezení íránského jaderného programu by mohla přinést nový vítr do automobilového průmyslu země. Výměnou za ústupky v programu totiž OSN Íránu slíbila zrušit sankce v oblasti zlata a cenných kovů, petrochemického exportu, ale právě i automobilového průmyslu. Írán se tak otevře novým investorům. Vydělat by na tom mohly i české firmy.

Více než polovina vozového parku v Íránu je přibližně 25 let stará a na každých sto obyvatel připadá jen devět osobních vozů. „Pro zahraniční automobilky zde jsou dobré příležitosti, pokud budou chtít spolupracovat. Zároveň nám pomohou nastartovat náš domácí automobilový průmysl, zlepšit kvalitu a zvýšit export,“ uvedl Mohammadreza Nematzadeh, íránský ministr průmyslu a obchodu.

Gilles Normand, předseda asijsko-pacifické oblasti, Renault S.A.

„Fakt, že se Ženeva rozhodla uvolnit sankce, velmi vítáme. To jsou rozhodně dobré zprávy.“

Zrušení sankcí pro Írán by mělo nastartovat ekonomiku země

Po zrušení obchodního embarga by se mohly naplno rozeběhnout zakázky za miliardy eur. Zkrátka nejspíš nepřijdou ani čeští dodavatelé. „Pokud se na íránském trhu prosadí německé automobilky, bude to vítaná příležitost i pro české firmy,“ říká Dagmar Kuchtová, ředitelka sekce mezinárodních vztahů, Svaz průmyslu a dopravy. Zrušení sankcí bude mít vliv i na další průmyslová odvětví, například i dodavatele náhradních dílů pro íránská letadla.

Základní podmínky dohody:

Írán bude na základě dohody z Ženevy obohacovat uran jen na 5 procent místo původních 20 procent. Země se zároveň musí zbavit svých zásob uranu a povolit mezinárodní inspekce. Druhé straně dohoda dovoluje Írán šest měsíců testovat. V tomto období by mělo dojít také ke zmírnění sankcí. Uvolněná bude sice jen část z nich, Írán však i tak získá přístup k miliardám dolarů z exportu. Pokud země v půlročním sledovacím období poruší podmínky dohody, mocnosti sankce znovu zavedou. Teherán přitom zlepšení ekonomiky potřebuje. Prezident Rouhání díky tomuto programu vyhrál volby. „Musíme obnovit důvěru v naší zemi, získat to, co jsme v posledních letech ztratili. Západ žádá, aby se mohl znovu spolehnout na íránský lid,“ uvedl před časem ministr zahraničí Mohamed Džavád Zaríf.

Íránský trh se otevírá zahraničním investorům (zdroj: ČT24)