Mezi odsouzenými za špionáž v Rumunsku je i český exmanažer

Bukurešť - V Rumunsku dnes odsoudili za ekonomickou špionáž související s privatizací dva bývalé ministry a čtyři poradce, kteří pracovali pro investiční společnost Crédit Suisse First Boston (CSFB). Jedním z odsouzených poradců je i bývalý manažer české společnosti PPF Investments Michal Šušák. Soud mu vyměřil deset let. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní média. Rozsudek zatím není pravomocný.

Bývalý ředitel divize investičního bankovnictví firmy Crédit Suisse First Boston Michal Šušák byl podle serveru ihned.cz kvůli svému působení ve společnosti vyšetřován od roku 2006 pro údajné trestné činy ohrožující národní bezpečnost Rumunska. Odsouzen byl jako spolupachatel na ekonomické špionáži a rovněž za vytvoření zločinecké skupiny. „Loni jsem byl poprvé u soudu vypovídat. Šlo spíš o politicky motivované vyšetřování a soudy dnes moc nevědí, co s tím,“ uvedl letos v srpnu pro server ihned.cz Šušák.

V rámci funkce u CSFB radil Šušák Rumunsku při privatizaci několika podniků, včetně petrochemické společnosti Petrom, která byla v roce 2004 prodána rakouské ropné skupině OMV za 1,5 miliardy eur (41,2 miliardy Kč). Šušák v minulosti pracoval také jako ředitel české investiční společnosti PPF Investments a manažer CS Group.

Mezi odsouzenými je kromě Šušáka bývalý ministr hospodářství a obchodu Codrus Seres (6 let vězení) a exministr komunikací a informačních technologií Zsolt Nagy (5 let vězení). Oba podle verdiktu předávali důvěrné informace ohledně privatizace v energetickém a telekomunikačním sektoru, ke které docházelo v letech 2005 a 2006. Dalšími odsouzenými je Bulhar Stamen Stančev, který dostal za špionáž a za vytvoření organizované zločinecké skupiny nejvyšší trest - 11 let - a Američan ruského původu Vadim Benyatov, který byl bankovním manažerem (10 let vězení).

Zločineckou skupinu vytvořili Benyatov a Stančev, později se k nim podle verdiktu přidali Šušák a Mustafa Oral. S pomocí dvou zaměstnanců rumunských ministerstev se podle serveru Romania Insider snažili dostat k tajným informacím o privatizaci strategických rumunských firem jako Petrom, Romaero Bucharest či Avioane Craiova. Získané informace následně používali v jednáních s bývalými ministry Seresem a Nagyem, kteří jim rovněž měli prozradit tajné údaje.