Telefónica čelí exekuci, nerespektovala ČTÚ

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) navrhl uvalit exekuci na společnost Telefónica Czech Republic. Zároveň na ni podal trestní oznámení. Důvodem je, že po opakované výzvě nepřipojila zhruba 1 500 klientů firmy Aspekt Invest. Telefónica zákazníky tzv. šedého operátora o víkendu odpojila kvůli údajnému nedovolenému přeprodávání SIM karet dalším subjektům.

„Český telekomunikační úřad přistoupil k vymáhání povinnosti uložené v rozhodnutí o předběžném opatření, kterému se Telefónica Czech Republic odmítla podvolit,“ uvádí úřad na vysvětlenou. ČTÚ v pondělí mobilnímu operátorovi nařídil, aby „bezodkladně začal znovu poskytovat služby elektronických komunikací odpojeným účastníkům firmy Aspekt Invest“. Jenže Telefónica rozhodnutí nerespektovala, úřad tak po ní teď chce vymáhat sankce.

První sankce je ve výši 50 tisíc korun. „Zákon přitom umožňuje při opakovaném nerespektování rozhodnutí ukládat tyto pokuty opakovaně, a to až do výše 100 tisíc korun,“ dodává ČTÚ na svých stránkách. Telefónica podle mluvčího Hanyho Farghaliho zatím rozhodnutí úřadu neobdržela. O dalším postupu chce rozhodnout po jeho prostudování. 

Tomáš Menčík, analytik společnosti Cyrrus

„Jde o to, že všichni tři velcí operátoři se chtějí zbavit šedých operátorů. A nejraději by z nich udělali virtuální operátory. Pak by totiž stávající velký operátor měl větší kontrolu nad všemi SIM kartami.“

Mobil
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Boj se šedými operátory

Podle ČTÚ vznikají při přerušení poskytování služeb škody na straně koncových uživatelů, přeprodejce služeb i mobilního operátora. Navíc úřad zahájil správní řízení o návrhu na rozhodnutí sporu o trvání smluvního vztahu mezi Aspekt Investem a Telefónicou.

Telefónica v posledních letech vedla podobné spory s dalšími šedými operátory. Odpojila například klienty firem LeeToo, TMT nebo 4Call.