Průměrná mzda roste, společně s ní ale i ceny

Praha - Češi si vydělají o 322 korun měsíčně víc než před rokem. Koupí si za to ale zhruba stejně. Ceny zboží totiž rostou minimálně totožným tempem. Dle údajů Českého statistického úřadu si přilepšili hlavně horníci, zemědělci či výrobci a opraváři aut. Kdo si však o vyšší částce na výplatní pásce může nechat zdát, jsou pracovníci ve stavebnictví a bankovnictví.

Trhu s mobilními telefony se daří a na vlně úspěchu se vezou IT firmy. „Pravidelně jednou za rok revidujeme mzdy, letos se zase zvyšovaly. Firmě se daří, tak proč by se nemělo dařit i zaměstnancům,“ tvrdí Michal Šrajer, spolumajitel společnosti Inmite.

Kvůli firmám ze sektoru IT, automobilového průmyslu nebo energetiky jde nahoru i celková průměrná mzda. Ta je ale pro mnohé jen snem. „Ty peníze, které si vydělám, si opravdu vydělám, jsem na ně hrdý. Moje dcera může chodit do školy, můžu jí koupit věci, které potřebuje,“ podotýká kominík Miroslav Ožana. S platem 18 000 hrubého zatím nedosáhne ani na průměrný příjem v Moravskoslezském kraji.

  • Nejnižší je průměrný plat na Karlovarsku: 21 249 korun.
  • Nejvíc jsou zaměstnavatelé ochotni dát lidem v Praze: 32 278 korun.

V blízkých měsících a letech se nedají čekat velké změny. Mzdy jsou přímo napojeny na situaci ve firmách. Pokud budou mít hodně zakázek, budou poptávat práci, budou zvedat i mzdy. K tomu, aby se tento scénář rozběhl, je ale nutná stabilní a silná ekonomika, která disponuje výrazně větším ekonomickým růstem, než jak je tomu nyní.