Panenky Zuzanky končí místo na pultech ve spalovně

Praha - Celníci ve spolupráci s hygieniky zabavili téměř 20 tisíc nebezpečných panenek. Všechny obsahovaly nadlimitní množství ftalátů, které mohou ohrozit zdraví dětí. Část z nich už skončila v malešické spalovně. Na veškeré problémové hračky dovezené ze zahraničí byla zaměřená tzv. akce Princezna, která trvala dva měsíce. Limity nesplnilo podle předběžných laboratorních výsledků asi 70 procent kontrolovaného zboží.

Panenka Zuzanka by v obchodě stála přes osm set korun, na pulty se ale nedostane. Tisíce jich zabavila celní správa. Panenky totiž obsahují několikanásobně vyšší množství nebezpečných ftalátů, než které povolují normy. Ústy by se při hraní mohly dostat i do těl dětí. „Mají tu nepříjemnou vlastnost, že mohou porušovat reprodukční orgány a také třeba vést k hyperaktivitě dětí,“ uvedla Jarmila Rážová, zástupkyně hlavního hygienika ČR. Dnes jich v kotlích celní správa zlikvidovala více než 2 tisíce, příští týden jich zlikviduje ještě pětkrát tolik.

Na riziko upozorní cena, ale i obal

Nejvíc prohřešků odhalili celníci v Praze a Středočeském kraji, kam směřuje většina dovozů. Česká obchodní inspekce letos zkontrolovala více než tisícovku prodejců. Pochybení našla u víc než poloviny z nich - nejčastějším prohřeškem jsou například příliš malé části u hraček. „Pokud je ten výrobek vyloženě laciný, tak už to může indikovat určité nebezpečí, potom provedení obalu, jak je vytištěn, jak jsou vytištěny popisky v češtině,“ uvedl Lubomír Doskočil, Generální ředitelství cel. Nejčastěji škodlivé výrobky najdou celníci na tržnicích nebo v obchodech s levným zbožím. Na nebezpečí upozorňuje na stránkách třeba i ministerstvo zdravotnictví.

Události k nebezpečným panenkám (zdroj: ČT24)