Šafránu je v Kašmíru jako šafránu

Indie - Kašmír byl donedávna považován za baštu tohoto vzácného koření. Na tamních polích ho ale roste čím dál méně a výnosy se tenčí. Vláda teď dělá vše pro to, aby produkci znovu nastartovala.

Počasí v Kašmíru poslední dobou pěstování šafránu moc nepřeje. Kromě toho se na bídném výdělku z prodeje koření podepisují i konkurenti z Íránu a Španělska. „Ještě za časů našich otců a dědečků jsme sbírali šafrán ve velkých pytlích. Ale teď ho shromažďujeme do malých sáčků. S postupem času výroba koření klesá doslova ze dne na den. Někteří farmáři prodávají svá pole a raději staví domy,“ naříká si pěstitel Muhammad Akram. 

Šafrán je jedno z nejdražších koření na světě. Kilogram vyjde v přepočtu na více než 80 tisíc korun. Z každé rostliny se totiž musí pečlivě oddělit drobné červené pestíky, zbytek se vyhodí. Na jeden kilogram koření tak padne 150 tisíc květin.

Koberce fialových květů tak postupně vytlačují domy. Téměř 20 procent z šafránových polí v oblasti se za posledních 10 let změnilo na obytné zóny. Produktivita půdy klesla o tři čtvrtě kila na 2,5 kilogramu šafránu na hektar. Vláda proto přišla se záchranným programem. Ten spočívá hlavně v proškolování zemědělců, aby dokázali vypěstovat a vydělat co nejvíce. 

„Doufám, že do roku 2016, kdy mise končí, bude scénář produkce úplně jiný. Do té doby plánujeme vyprodukovat asi 18 tun šafránu,“ předpovídá profesor z kašmírské zemědělské univerzity Firdaus Nehvi. 

V Kašmíru ubývá šafránu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod