Liška o limitech: Jsme svědky atentátu na severočeský region

Praha - Pokud by vláda v demisi zrušila těžební limity uhlí v severních Čechách, nový kabinet by rozhodnutí podrobil revizi. V Otázkách Václava Moravce (OVM) to řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle poslance Milana Urbana (ČSSD) rozhodování o limitech není na pořadu dne, nicméně legitimní vláda se tomuto problému nevyhne. „To, že to předchozí vlády díky politickým handlům zastrkovaly někam do kouta, aby se o tom nemusely bavit, tak to se do budoucna nemůže opakovat,“ řekl v Urban. Šéf Strany zelených Ondřej Liška v OVM upozornil, že případné prolomení limitů s sebou nese i připravenou novelu horního zákona, která má vrátit do normy paragrafy o vyvlastňování.

Liška tak polemizuje s názorem premiéra v demisi Jiřího Rusnoka, který považuje limity za symbolickou věc. Podle Rusnoka limity těžby po novele horního zákona nemají „faktický význam“. Horní zákon totiž zabraňuje těžbě a stanovuje podmínky, které by vedly k vyvlastňování. Liška nesouhlasí, protože podle něj v případě, že by došlo k prolomení limitů, na řadu by přišla uzávěra míst vhodných k těžbě, čímž by se zastavil rozvoj dotčených obcí. „Dokonce na MPO stále leží novela horního zákona, která má vyvlastňování, které z horního zákona vypadlo, do normy opět vrátit,“ upozornil Liška s tím, že vyvlastňovací paragrafy připravovala v upravené formě vrátit do horního zákona ještě Nečasova vláda.

Ondřej Liška tvrdí, že Rusnokova vláda „chce dosáhnout nevratných kroků, které budou ve prospěch prolomení limitů tak, aby s tím ta následující vláda nemohla mnoho dělat.“ Nicméně podle Sobotky případné rozhodnutí vlády v demisi o limitech stejně bude podléhat revizi budoucí vlády. 

Liška: Za vším hledej novelu horního zákona

Ve věci hraje podle Lišky hlavní roli právě budoucí novela horní zákona, jejímž záměrem bylo stanovit strategické suroviny, při jejichž těžbě bude možné vyvlastnění využít. Mezi strategické suroviny mělo být zařazeno uhlí a uran.

Šéf Strany zelených se také opřel do návrhu ministra průmyslu a obchodu v demisi Jiřího Ciencialy, který minulý týden přišel s návrhem založení společné firmy státu s těžaři: „Celý tenhle podnik státu a Severní energetické není nic jiného, než jak prosadit vyvlastňování zpět do horního zákona. Samozřejmě vyvlastňovat ve prospěch soukromých těžařů by společnost těžko skousla, tak se hledá tento trik, jak do toho vlomit stát tak, aby se dalo vyvlastňovat tzv. ve veřejném zájmu. To není nic jiného než atentát na celý tento region a je třeba tomu zabránit,“ komentoval Liška ministrův nápad.

Cienciala chce podle Lidových novin (LN) vytvořit novou těžařskou společnost s většinovým podílem státu. V materiálu připravovaném pro prezentaci na vládě je to jeho klíčový argument pro prolomení těžebních limitů na Mostecku. Myšlenka na projekt těžařské firmy se státní majoritou vzešla podle LN od firmy Severní energetická, která se oddělila od Czech Coalu Pavla Tykače. Podnikatelé Jan Dienstl a Tomášem Fohler, kteří ji vedou, by se v novém projektu spokojili s menšinovým podílem.

Těžba uhlí
Zdroj: ČT24/ISIFA

Sobotka: Jakékoli rozhodnutí o limitech podléhá revizi nové vlády

Šéf sociální demokracie, kterého prezident Zeman pověřil jednáním o sestavení nové vlády, tvrdí, že Rusnokova vláda, která je bez důvěry, by již neměla činit nejen žádné personální, ale ani koncepční kroky, které by jakýmkoli způsobem zavazovaly vládu příští. „Prolomení limitů by schvalovat neměla, stejně tak by neměla rozhodovat o vzniku nějaké nové těžební společnosti,“ domnívá se Sobotka s tím, že jakékoli nové obchodní vztahy státu musejí být pro stát výhodné, bez ohledu na zisk soukromých subjektů. ČSSD se k návrhu vytvořit polostátní těžařskou společnost staví kladně a těžbu za limity už dřív připustila. „Pokud se tady vytvoří nějaká společnost, kde stát bude mít většinu, tak se bude dělit o ten zisk, část může jít do kraje, část do rozpočtu,“ řekl v OVM stínový ministr průmyslu a obchodu Urban. Podle Lišky má možnost ovlivňovat takovou společnost i minoritní vlastník, například prostřednictvím práva veto.

Prezident Miloš Zeman koncem týdne rovněž vyzval premiéra v demisi Jiřího Rusnoka, aby jeho kabinet o prolomení těžebních limitů již nerozhodoval. Podle prezidenta má takový krok udělat až nová vláda s politickým mandátem - více čtěte zde.

Horní zákon: V červnu 2012 Nečasova vláda vyjmula z horního zákona vyvlastňování nemovitostí. Tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba ale tvrdil, že stát se neměl vzdávat možnosti přístupu k uhlí. Vyvlastňovací paragrafy by se tak do horního zákona měly podle Kuby vrátit, avšak v modernizované podobě. V prosinci téhož roku sněmovna přehlasovala veto prezidenta Klause, který v novele viděl riskatní a problematický konflikt vlastníků pozemků a majitelů nerostného bohatství pod nimi. Zákon tak nyní vyvlastňování nemovitostí kvůli těžbě nerostných surovin neumožňuje - více o problému zde

Vydáno pod