Kellner se zbavuje podílu v „malém ČEZu“, získá 30 miliard korun

Praha - Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera prodá svůj podíl 44,44 procenta v Energetickém a průmyslovém holdingu (EPH), jemuž se někdy říká také „malý ČEZ“. Píší o tom servery Lidovky.cz a Motejlek.com. Od zbylých akcionářů Daniela Křetínského, Patrika Tkáče a J&T dostane Kellner 1,2 miliardy eur (zhruba 30 miliard korun). Transakce zatím nebyla podepsána, aktéři o ní ale podle serverů uzavřeli dohodu.

Holding vznikl v roce 2009 jako společný podnik skupiny PPF, firmy J&T a podnikatele Daniela Křetínského. Zaměřil se na podnikání v energetice a průmyslu.

Pokud se transakce uskuteční, Kellner svoji investici do EPH (ve výši asi tří miliard korun), kam vstoupil v roce 2009, zhodnotí téměř desetinásobně. Podle serveru Lidovky jde o logické rozhodnutí, jelikož pro další byznys PPF bude strategičtější držet hotovost než menšinový podíl v EPH.

Křetínský „spekulace“ nekomentuje

Lidovky za nejpravděpodobnější scénář označují to, že podíl PPF zhruba v poměru půl na půl koupí zbylí dva akcionáři EPH. J&T by tak v EPH získal po mnoha letech většinový podíl a Křetínský, který společnost manažersky řídí, by vlastnil takzvanou blokační minoritu.

Holding by měl nadále řídit Křetínský. Lidovým novinám to potvrdili vysoce postavení představitelé dotčených společností i zdroje z bankovních a energetických kruhů. „Žádná dohoda o této transakci není podepsána, proto nemá smysl komentovat spekulace,“ řekl k tomu Křetínský.

Petr Kellner
Zdroj: ČT24/Isifa.com

Holding je v současné době největším dodavatelem tepla a druhým největším dodavatelem elektřiny v Česku. Skupina zahrnuje přes třicet podniků v tuzemsku, na Slovensku, v Polsku a Německu působících v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny a tepla či distribuce a dodávek tepla.

EPH má podíly v několika velkých teplárenských společnostech včetně Pražské teplárenské či severočeské United Energy. Provozuje velké teplárny s výrobou elektřiny v Komořanech a v Plzni, v Opatovicích má velkou elektrárnu. V těžbě hnědého uhlí zaujímá EPH třetí pozici v Německu, kde vlastní firmu MIBRAG, jejíž produkce loni činila zhruba 19 milionů tun.

Kellner pokračuje v řadě obchodů (zdroj: ČT24)

K významným akvizicím EPH patřila letos koupě 49procentního podílu ve Slovenském plynárenském priemyslu (SPP) od firem E.ON a GDF Suez. Slovenský stát jej ale opět v září převzal a plně tak ovládl největší plynárenský podnik na Slovensku.

PPF vznikla jako investiční fond účastnící se kuponové privatizace. Nejdůležitějším krokem v rozmachu firmy bylo ovládnutí České pojišťovny, jejíchž prvních 20 procent akcií koupila v roce 1996. Později se PPF rozrostla a dnes je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě.

Letos v listopadu PPF oznámila, že od španělské Telefóniky odkoupí 65,9 procenta akcií v Telefónice Czech Republic za 63,6 miliardy korun. Akvizice zahrnuje rovněž 100 procent v mobilní dceřiné společnosti Telefónica Slovakia. Dokončení transakce je podmíněno souhlasem Evropské komise a regulačních orgánů, což se očekává v řádu měsíců (o akvizici čtěte víc zde).