Darované potraviny tíží DPH, iniciativa to chce změnit

Praha - Darovat potraviny na charitu se českým firmám nevyplácí. I v takovém případě totiž musejí platit daň z přidané hodnoty. Organizátoři potravinové sbírky jednali o změně na ministerstvu financí. Zatím neúspěšně. Vznikla proto nová iniciativa, která chce o potravinové pomoci jednat přímo s politiky.

Ještě loni se vybralo 300 tun jídla. Letos po navýšení DPH to bylo o 100 tun méně. Ministerstvo financí totiž znovu odmítlo odpustit u darovaných potravin 15procentní daň. Pavlína Kalhousová z organizace Byznys pro společnost říká, že ministerstvo se odvolává na směrnice Evropské unie. 

Jenže právě řada členských států Evropské unie darované jídlo nezdaňuje. Třeba Polsko, Maďarsko, Dánsko nebo Francie. „Jedná se o dobíhající výjimky starých členských zemí,“ vysvětluje ale mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek. 

Zákony by i tak chtěla změnit nová iniciativa Potraviny pomáhají bez DPH. Do ní se zapojila Česká federace potravinových bank a neziskové organizace. „Chceme upozornit zákonodárce, aby si nás všimli a pomohli nám prosadit nulovou DPH na darované potraviny,“ uvedla Kalhousová. 

Potravinová sbírka
Zdroj: ČT24

Podle statistiky Organizace OSN pro výživu a zemědělství končí přibližně třetina světové produkce potravin jako odpad. Každý Čech ročně vyhodí asi 69 kilo jídla. Potraviny se přitom vyhazují nejen v domácnostech, ale také v obchodech. Tady se často likviduje zboží, které už nevypadá dobře, ale nic mu není - nebo kterému prošla doba minimální trvanlivosti, a ne datum spotřeby. Přitom jsou takové potraviny většinou zdravotně nezávadné.   

V Česku zároveň žije mnoho lidí, kteří nemají co jíst. „V celé České republice stále narůstá počet lidí, kteří žijí pod hranicí chudoby a nemají ani finanční prostředky na nákup potravin. V roce 2012 to bylo 9 procent lidí a právě k nim směřuje naše pomoc,“ říká Fabrice Martin-Plichta, ředitel České federace potravinových bank. 

Ta od roku 2006 v České republice ročně shromažďuje a předává chudým od 165 do 300 tun potravin (což odpovídá 300 000 - 600 000 porcím jídel). Jednotlivé potravinové banky skladují a distribuují potraviny do více než 150 charitativních a sociálních zařízení po celém Česku. Díky tomu dostane čas od času potravinovou pomoc necelých 25 000 lidí v nouzi

V sobotu 16. listopadu se tisíce Čechů zapojily do Národní potravinové sbírky. Mezi lidmi se v tento den vybralo celkem 55,5 tuny potravin, firmy navíc přispěly dalšími 10,5 tuny potravin. Sbírka tak získala asi 132 000 porcí jídel. Nejvíce potravin se vybralo v Praze (15,2 tuny) a Moravskoslezském kraji (10,1 tuny). 

Události o dani na darované potraviny (zdroj: ČT24)