Evraz prodá Vítkovice Steel ruské státní bance

Ostrava - Ruská ocelárna Evraz prodá českou divizi Evraz Vítkovice Steel (EVS) ruské bance Vněšekonombank (VEB). Jejím úkolem bude firmu finančně stabilizovat, než se jí ujme nový strategický investor.

Evraz již v srpnu oznámil, že ostravskou společnost prodá do konce roku. Její mluvčí Jaromír Krišica zatím prodej nepotvrdil; firma ho oficiálně oznámí tento týden, až bude transakce uzavřena po právní stránce. Informují o tom server Insider a Hospodářské noviny.

VEB je banka vlastněná ruským státem a zároveň také největší věřitel Evrazu Vítkovice. Podle Insideru však nebude jeho konečným vlastníkem, má ho pouze finančně stabilizovat.

U koho firma skončí?

Novým investorem by prý mohl být ostravský magnát Zdeněk Trojek, jehož šrotařská firma Trojek Group patří mezi vítkovické největší dodavatele a má na prosperitě oceláren velký zájem. O koupi Evrazu jedná společně s pražským obchodníkem Martinem Ulčákem, tvrdí Insider. Zájem má ale také ukrajinská skupina IUD.

Evraz koupil ocelárnu ve Vítkovicích v roce 2005 za 285 milionů dolarů, tedy 5,5 miliardy korun. Svojí nabídkou překonal konkurenční firmu Mittal Steel. EVS, třetí největší hutní společností v Česku, je od roku 2009 ve ztrátě a letos zažila kvůli slabému zájmu několik odstávek. Firma zaměstnává celkem 1 100 lidí.

Evrazu se dlouhodobě nedaří. V první půlce tohoto roku prohloubil čistou ztrátu o celých 165 procent v přepočtu na 2,4 miliardy korun. Prudké zhoršení hospodaření podle firmy způsobila klesající celosvětová poptávka po oceli. Kromě české pobočky plánuje Evraz prodat i svůj majetek v dalších státech.

V Evrazu vlastní podíl ruský miliardář Roman Abramovič. Firma sídlí v Londýně, kde se také obchoduje s akciemi firmy. Hlavním působištěm Evrazu je Rusko a dále pak Ukrajina, Česká republika, Itálie, Spojené státy, Kanada a Jihoafrická republika. Společnost dohromady zaměstnává zhruba 110 tisíc lidí.