Česko bude v Bruselu bojovat o 10 miliard na opravu krajských silnic

Praha - Kraje by mohly příští rok získat z nevyčerpaných unijních dotací pro Česko 10 miliard korun na rekonstrukce a opravu silnic druhých a třetích tříd. Po jednání s premiérem Jiřím Rusnokem to dnes oznámil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) jako šéf Asociace krajů ČR.

„Je to historicky největší suma peněz, která kdy byla nabídnuta, protože kraje nemají vlastní rozpočtové příjmy, ze kterých by mohly krýt investice a opravy v oblasti dopravní infrastruktury,“ prohlásil Hašek. Částka ve výši zhruba 800 milionů korun na kraj by měla být podle Haška nabídnuta krajům v rámci operačního programu ministerstva dopravy, pokud převod schválí Evropská komise. 

Rusnok v této souvislosti pouze obecně poznamenal, že se podařilo posunout čerpání z evropských fondů a že výsledky by měly být vidět počátkem příštího roku. Zmínil také pomoc krajům s financováním regionální železniční dopravy včetně inflačního navýšení. Slíbil pomoc krajským nemocnicím. Za problém, který bude muset dořešit budoucí vláda, označil financování sociálních služeb. 

Hašek uvedl, že s budoucí vládou chce také vyjednat nové rozpočtové určení daní, aby z nich kraje dostávaly znovu vyšší příspěvek. Poukázali mimo jiné na to, že v letech 2003 až 2012 kraje z vlastních peněz doplácely na výkon svěřené státní správy celkem 7,33 miliardy korun. Poznamenal, že v současnosti příspěvek státu pokrývá jen dvě třetiny krajských nákladů na výkon státní správy.

Brífink po jednání Asociace krajů ČR (zdroj: ČT24)