Poslanci schválili novelu, která má zkomplikovat podnikání šmejdům

Praha – Ve zrychleném řízení prošla sněmovnou novela zákona, která posílí pravomoci České obchodní inspekce (ČOI) při kontrole předváděcích akcí. Jejich pořadatelé nově budou muset inspekci zasílat předem informace o místu a datu konání akcí i o tom, jaké zboží na nich budou nabízet. Za porušení budou moci kontroloři uložit až pětimilionovou sankci. Zákon nyní míří do Senátu.

Nová pravidla navrhlo ministerstvo průmyslu a obchodu ještě pod vedením bývalého ministra Martina Kuby (ODS) ve snaze omezit ty pořadatele předváděcích akcí, kteří se zaměřují hlavně na seniory a používají při prodeji zboží agresivní a nátlakové praktiky. Na tento fenomén upozornil dokument Silvie Dymákové Šmejdi, na jehož produkci se podílela i ČT (celý dokument můžete zhlédnout zde).

„Žádný zákon nenahradí zájem rodiny a případnou radu rodiny. Na to my klademe důraz. To, co jsme dnes schválili, pro nás bylo bezproblémové – zvyšuje to kontrolu ze strany státu. Ale důraz by měl být v rodině,“ konstatoval předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Schválená novela zákona o ochraně spotřebitele stanoví, že firmy a jednotlivci, kteří předváděcí akce pořádají, budou mít ohlašovací povinnost vůči ČOI, a to 10 pracovních dnů před konáním prodejní akce. Ohlášení bude muset obsahovat adresu a místo konání, datum, časový harmonogram a předmět akce.

Součástí ohlašovací povinnosti budou také údaje o tom, jaké zboží či služby bude pořadatel na akci nabízet. Stejné údaje bude muset uvést i v nabídce k účasti, kterou rozešle spotřebitelům. Za porušení povinností bude prodávajícímu hrozit pokuta až pět milionů korun.

„Předepsaný obsah letáku by měl zajistit dostatečnou informovanost o skutečném stavu a záměru prodejce, a ne aby dostávali lidé pouze pozvánku na nějaký příjemný výlet a v závěru zjistili, že byli čtyři pět hodin někde zavření a vystavení velmi tvrdým nekalým praktikám,“ vysvětlil někdejší ministr Kuba, když novelu zákona na jaře představil veřejnosti.

„Novela nám umožní lépe se zorientovat v tom, jaké předváděcí akce a kde se v České republice konají. To nám umožní se na kontroly lépe připravit,“ řekl v rozhovoru pro Studio ČT24 mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Změnu zákona podpořilo jednohlasně 184 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti. Nesouhlas poslanců nicméně vyvolala úvaha Tomia Okamury (Úsvit), který navrhoval, zda by lidé nad 70 let neměli mít zvláštní právní ochranu podobně jako mladiství. Argumentoval tím, že starší lidé se hůře brání agresivním a nepoctivým praktikám.

Jeho kolega Jaroslav Lobkowicz (TOP 09) poukázal na to, že jemu už bylo 71 let, a ohradil se proti myšlence, že lidé nad 70 let nejsou již schopní přemýšlet.

Rozhovor s mluvčím ČOI Denisem Gaidošem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod