Česko může o Amazon přijít. Situaci řeší agentura na podporu investic

Praha – Amazon už podruhé zastavil odpor Čechů proti jeho skladům. Po Dobrovízi u Prahy si začali nové podmínky diktovat i brněnští zastupitelé, kde má vzniknout logistické středisko na Černovické terase. Projekt, který znamená investici ve stovkách milionů korun a tisíce pracovních míst, se tak možná v Česku vůbec neuskuteční. A to přesto, že se svými nabídkami firmě přispěchala jiná města či developeři.

Obec Dobrovíz u Prahy a brněnská Černovická terasa jsou místa, která se i přes svou malou rozlohu během posledních několika dní dočkala významné pozornosti. A zřejmě se o nich bude mluvit ještě minimálně několik měsíců - z důvodu, že se v nich nic nestalo. V obou lokalitách přitom měly vyrůst haly největšího, nejstaršího a nejznámějšího internetového obchodu.

Jde o sklady určené v první řadě pro jiné země Evropy. Vzhledem k tomu, že zatím neexistují české stránky e-shopu, mnoho tuzemských zákazníků zřejmě nenalákají. Přesto je poloha České republiky pro takový záměr ideální, stejně jako pracovní síla, jak uvedli zástupci Amazonu. Firma prošla kolečkem jednání se zastupiteli a developerskými společnostmi a už nabírá skladníky i jejich vedoucí.

Jenže před týdnem řeklo 121 lidí z Dobrovíze, že haly nechce, a obec tak k projednávanému záměru vydala nesouhlasné stanovisko. Brněnští zastupitelé nevystoupili přímo proti, ale po Amazonu chtějí nejprve napojení na D1. To může postavit jen Ředitelství silnic a dálnic, které takový projekt plánuje. Zatím se ale jeho stavba odsouvala. Na to Amazon nemá čas.

Amazon plánuje postavit na dvou lokalitách v Česku skladové haly o rozloze třinácti fotbalových hřišť. Každá má zaměstnat dva tisíce lidí a další tři tisíce v období Vánoc. Samotné sklady nejsou cílené pro Česko, ale jako distribuční centra pro celou Evropu. Mají se stát součástí sítě 25 podobných provozů rozmístěných v sedmi evropských zemích. Proti vystoupili obyvatelé Dobrovíze hlavně proto, že se obávají zhoršené dopravní situace.

Chce totiž, aby haly stály před příští vánoční sezonou. Jen tak může v nejvytíženějším období roku zásobovat přímo ze středu skoro celou Evropu. Ta se právě před Vánoci stále častěji pro dárky obrací na internet a kapacity Amazonu přestávají stačit. Centra chce mít proto připravená v září 2014. Od termínu je potřeba odečíst alespoň sedm měsíců trvající stavbu a další měsíce administrativního kolečka. Čas na rozhodnutí se tak počítá maximálně v řádu týdnů.

Ředitel Amazonu pro evropské operace Tim Collins zdůrazňuje, že je splnění termínu nutné. „Máme velmi agresivní časový plán. S tím jsme od začátku starosty i obyvatele seznamovali,“ uvedl pro ČT. Dodal ale, že s takovými stavbami mají zkušenosti a s místními se snaží dále domluvit.

Poštovní zásilky
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Nenahraditelné lokality?

„Ten harmonogram kvůli problémům už začíná být ambiciózní. Ale důležité je zmínit to, že přípravy odstartovaly už v květnu tohoto roku. A od té doby se s obcí komunikuje. Přes 15 měsíců v situaci, kdy jsou hotová územní rozhodnutí - to není zas tak málo,“ myslí si Pavel Sovička, ředitel developerské společnosti Panatonni. Ta má pro Amazon halu v Dobrovízi připravit. Firma už obci poslala dopis, ve kterém upozorňuje, že záměr výstavby nevybočuje z platného územního plánu a neúspěch investice by mohl vést k nárokování náhrady škody ušlého zisku.

Stavební úřad dal za pravdu Amazonu

Malé dílčí vítězství si Amazon může přičíst na „bitevním poli“ v Dobrovízi. Dnes totiž hostivický stavební úřad povolil změnu územního řízení, což by mělo umožnit firmě postavit místo původního projektu čtyř menších hal jedno obří distribuční středisko. „Umístění stavby je v souladu se schválenou územně plánovací dokumentací a vyhovuje obecným požadavkům na výstavbu,“ uvedl úřad.

Jenže Dobrovíz už dal jasně najevo, že se proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolá. „Až nám to přijde písemně, tak se o tom poradíme a budeme se odvolávat,“ potvrdil místostarosta Jiří Šesták. A prodlužování územního řízení rozhodně zase nehraje do karet Amazonu, protože se tím samotná výstavba opozdí. 

Samotný Amazon se snaží udržet si pozitivní přístup. „V tuto chvíli se soustředí na to, aby oba projekty zprovoznil v takovém termínu, aby stihl vánoční sezonu v příštím roce. Dál jedná tak, aby se překážky odstranily a centra mohla v obou lokalitách vzniknout,“ dodává Vladimír Bystrov, mediální zástupce společnosti.

Obě místa totiž mají řadu parametrů, které jsou pro takový projekt zcela zásadní: jedná se o lokality, které jsou v územních plánech vedeny jako pozemky pro logistická centra. Mají výbornou dopravní dostupnost. Jsou přímo na dálnici a v sousedství letišť. „Byly pečlivě vybrané kvůli kombinaci svých parametrů, geografickému umístění na mapě České republiky i v Evropě, umístění již funkčních a plánovaných center společnosti a vzájemnému propojení. Je to promyšlená úloha, kde centra umístit, aby plnila svou funkci,“ vysvětluje Bystrov.

Sklad Amazonu
Zdroj: AP/Ross Franklin/ČTK

Obchodu záleží na každém kilometru od důležité dopravní tepny - ten totiž může rychlost dodání zboží významně ovlivnit. A pro Amazon je to způsob, jak si udržet náskok před konkurencí.

Podle toho zřejmě nemají příliš šancí na úspěch nové nabídky lokalit, které Amazonu začali správci průmyslových a logistických areálů nabízet. Jedním z nich je například průmyslová zóna v Holešově na Kroměřížsku. „Podali jsme nabídku za podpory CzechInvestu, pokusíme se jednání dotáhnout do konce. Stojí to minimálně za zvážení ze strany Amazonu. Do Brna je to od nás 80 kilometrů po dálnici, takže se domníváme, že lokalita je vhodná,“ říká Jakub Černoch, výkonný ředitel firmy Industry Servis ZK, která zónu spravuje.

Situace je kritická

Situaci proto začali urychleně řešit nejen zástupci developerských společností, které Amazonu umístění slibovaly. Ale i agentura CzechInvest, jejímž úkolem je investice v Česku podporovat. Od začátku týdne je aktivním zprostředkovatelem obou stran - tedy zástupců firmy i obcí. Dosud agentura působila stejně jako u podobných obchodů spíš zpovzdálí. „Pokusíme se o domluvu společného setkání jak společnosti Amazon, tak zástupců obce Dobrovíz, kde budeme přítomni. Situace je, dá se říci, krizová. I to je důvod, proč jsme do toho vstoupili,“ říká Petra Menclová z ChechInvestu.

Někteří přitom upozorňují na to, že problémy nemusely vzniknout, kdyby všechny zúčastněné strany lépe komunikovaly. Zástupci Amazonu se sice na začátku sešli například se starostou obce Dobrovíz, občané ale v referendu přesto názor obce dokázali obrátit. „Firma nebo zastupitelé obce zřejmě ty plány dostatečně nevysvětlili občanům a nechali to dojít do bodu, kdy se o projektu dozvěděli z médií,“ myslí si Sovička. „Mluvili jen se starostou a měli pocit, že to k domluvě s obcí stačí,“ komentuje pro iDnes Radek Bartoníček. Podle něj si investoři musí zvykat na to, že lidi bude stále více zajímat kvalita prostředí, ve kterém žijí oni a jejich děti.

Amazon důsledně opakuje, že o lokality má zájem a na podmínkách se snaží domluvit. Přesto se ale ozývají hlasy, podle kterých si jako záložní variantu může vybrat Slovensko.

Vydáno pod