Třetí sazba DPH: Pomoc rodinám, nebo chiméra?

Praha - Rodící se koalice se dohodla na podobě zdanění. ČSSD, ANO a KDU-ČSL chtějí v roce 2015 zavést další sníženou sazbu DPH, která by měla být ve výši pět procent. Otázka možnosti jejího schválení Evropskou komisí však může být problematická, analytici mluví o chiméře. Kromě léků a knih by měla zahrnovat i dětské pleny a náhradní kojeneckou výživu. Rodiny ocení i zvýšení slevy na dani na dítě, které by se mělo blížit hodnotě slevy na poplatníka 24 840 korun na rok – k tomu má dojít od roku 2015. Dalším krokem je možné zavedení minimální daně pro živnostníky, které vyvolává řadu sporných otázek.

Dětské pleny převést v rámci podpory rodin do nižšího pásma DPH a současně jednat s EU o udělení výjimky pro vytvoření třetího pásma DPH. To se však může protáhnout na několik let. „Budeme s Bruselem jednat, ale nebudeme s přesunem čekat, pokud by se to v průběhu roku 2014 nepodařilo jednoznačně uzavřít. Budeme rovněž usilovat o aplikaci této výjimky ve všech zemích Evropské unie. Ze zkušenosti víme, že i pokud se nám unii nepodaří přesvědčit, tak za případný přestupek nebudeme pokutováni,“ řekl pro ČT předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Nemůžeme zavést nulovou sazbu, tam je zásadní konflikt s Evropskou komisí. Když se chováte svéprávně a prosadíte některé věci, tak potom to lze v unii dojednat. Trošku více zdravého sebevědomí by Česku ve vyjednávání s EU prospělo,“ řekl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek s tím, že názor pana Jurečky sdílí.

Co dojednala koalice, si přečtěte zde.

Analytici vidí ve třetí sazbě chiméru a problémy, někteří však i pozitiva

Zavedení sazby DPH ve výši pět procent není podle některých analytiků optimální. Pokud by chtěla vláda podpořit rodiny s dětmi, měla by prý volit jinou variantu - například úpravu systému sociálních dávek či snížení zdanění jejich práce.

  • „Třetí sazba DPH je podle mého názoru chimérou. Je v rozporu s daňovou politikou EU, podle níž by sazby měly být nanejvýš dvě. Tři sazby mají jen země, které si při vstupu do EU sjednaly výjimku,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.
  • „Pokud chce vláda pomoci rodinám s nízkými příjmy, měla by raději snížit zdanění jejich práce nebo použít systém sociálních dávek,“ podotkl hlavní ekonom Patria Finance David Marek s tím, že Dánsko, jehož hospodářská politika je dnes dávána za vzor po celém světě, má jedinou sazbu DPH 25 procent.
  • Analytik Raiffeisenbank Václav Franče vidí ve snížení DPH u něktrerých položek pozitivní stimul ve spotřebě. Právě spotřeba je podle něj Achillovou patou české ekonomiky.
Ekonomika
Zdroj: ČT24

Vejde v platnost minimální daň pro živnostníky?

Koalice uvažuje i o zavedení minimalní daně pro živnostníky, což vyvolalo řadu sporných otázek. Minimální daň dnes kritizovala i Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) jako alibistické řešení.

„Bude-li zaveden povinný desátek pro všechny podnikatele bez ohledu na jejich výsledky, dokoná tato vládní koalice to, co nevyšlo Klementu Gottwaldovi ani Jiřímu Paroubkovi. Pokud to skutečně nastane, vznikající vláda tím dává jasný signál, že nedokáže uřídit státní rozpočet a s předstihem raději zavede nesystémové, plošné výběry, aniž by alespoň naznačila, co pozitivního pro podnikatelský sektor vůbec hodlá učinit,“ uvedl předseda asociace ČR Karel Havlíček.