Nevídané, američtí politici se rychle shodli na rozpočtu

Washington - Stalo se už skoro pravidlem, že se Spojené státy přetahují o financování své vlády a celý svět se bojí, jestli tentokrát američtí politici dostanou rozum a nezmáčknou spoušť zbraně, kterou si sami přiložili k hlavě. Z Washingtonu teď však přišla nebývale optimistická zpráva, která skoro zapadla ve stínu jiného světového dění. Přitom právě ona by mohla mít klíčový význam pro světovou ekonomiku. Republikáni a demokraté se dohodli na podobě rozpočtu, dokonce na dva roky dopředu.

  • „Až moc dlouho se tady ve Washingtonu pokládal “kompromis„ za sprosté slovo, zejména když jde o federální rozpočet,“ prohlásila demokratka a předsedkyně rozpočtového výboru Senátu Patty Murrayová.
  • „Tato dohoda zajišťuje, že se v lednu nebude opakovat odstávka vlády. Že další odstávka vlády nebude ani v říjnu. Zajišťuje, že nebudeme upadat z jedné krize do druhé,“ podotkl republikán a šéf rozpočtového výboru Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

Amerika má v živé paměti 16 říjnových dní, kdy vládě došly peníze. Zastavily se federální služby a projekty po celé zemi. Státní zaměstnanci měli nuceně neplacené volno. To se opakovat nebude.

„Dohoda nezahrnuje všechno, co bych chtěl. Vím, že mnoho republikánů má podobný pocit. Ale to je podstata kompromisu,“ potvrdil dle BBC americký prezident Barack Obama.

„Návrh snižuje deficit o 23 miliard dolarů. Nezvyšuje daně a naopak snižuje výdaje chytřejším způsobem,“ doplnil Ryan. Konzervativní republikáni přesto hrozí, že ruku nezvednou. Vadí jim zdravotní reforma. Demokrati zase nedokázali důsledněji zdanit velké firmy, ani prodloužit podporu pro dlouhodobě nezaměstnané. Očekává se ale, že i přes výhrady tohle umění možného projde v obou komorách. Pád z fiskálního útesu Američanům nehrozí.

Republikáni a demokraté se dohodli na podobě rozpočtu (zdroj: ČT24)