Intervence donutila Čechy více nakupovat

Praha - Oslabená koruna donutila Čechy utrácet více než obvykle, i když to trvalo jen necelý měsíc. Teď už jsou prodeje zpátky v běžných předvánočních číslech. Potvrzují to i velké obchody, hlavně s elektronikou. Jejich internetové odnože tak nyní podobně jako v uplynulých letech zažívají nejrušnější den roku.

Přestože chladničky na seznam vánočních nákupů většinou nepatří, letos v polovině listopadu mizely z obchodů neobvyklým tempem. Důvodem byl strach ze zdražování poté, co Česká národní banka oslabila korunu. „Výrazný dopad intervence jsme cítili zhruba 14 dnů, to bylo opravdu markantní. Zákazníků bylo mnohem více,“ dokládá i manažer řetězce Electro World Jiří Čihák. 

Zdražování až na začátku nového roku?

Teď už jsou ale čísla zase tam, kde se nacházela před intervencí. Zdražovat se totiž ještě pořádně nezačalo a ceny porostou zřejmě až v novém roce. Někde totiž vyprší smlouvy s dodavateli, jinde dojdou zásoby. „Bezprostředně po intervenci ČNB jsme se snažili si zajistit dostatečné zásoby za původní ceny, takže jsme skoupili zboží v hodnotě 305 milionů korun,“ vysvětluje marketingový manažer internetového obchodu Alza.cz Radek Sloup. 

Lidé si před Vánocemi i kvůli ČNB půjčují více peněz než loni 

Lidé si letos před Vánocemi půjčují až o desítky procent více peněz než loni, jak vyplývá z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými úvěrovými společnostmi. K nárůstu podle nich výrazně přispěly intervence centrální banky na oslabení koruny, které vyvolaly obavy ze zdražování zboží. "Zájem o úvěry se v předvánočním období zvyšuje nejen v porovnání s předchozími měsíci, ale i meziročně. Ve splátkovém prodeji jsme v listopadu zaznamenali meziroční růst objemu produkce o 29 procent, kdy řada lidí kvůli měnové intervenci ČNB začala z obavy z nárůstu cen nakupovat především elektroniku," uvedla mluvčí Cetelemu Barbora Minksová. 

Kromě ceny teď ale zákazníci sledují hlavně to, jestli všechno stihnou do Štědrého dne. Dnešní datum mají přitom internetové obchody zvýrazněné v kalendářích. Pondělí je totiž pro ně nejúspěšnější den. Navíc většině lidí už přišla listopadová výplata. 

Vůbec poslední možnost, jak stihnout nakoupit dárky pod vánoční stromeček přes internet s dodávkou až domů, bude podle obchodníků tento čtvrtek. Kamenné prodejny ovšem hlavní nápor teprve čeká. Jako už tradičně budou mít zřejmě největší tržby poslední víkend před Vánocemi.