Konec podplácení doktorů, slíbil šéf farmaceutické firmy

New York - Britský výrobce léků GlaxoSmithKline přestane uplácet lékaře, aby propagovali jeho léky. V rozhovoru pro list The New York Times se k tomu zavázal generální ředitel společnosti. Farmaceutická firma už má za sebou několik korupčních skandálů. Štědrá motivace zdravotníků je běžnou praxí i v Česku.

GlaxoSmithKline přestane podplácet doktory (zdroj: ČT24)

Společnost GlaxoSmithKline si v Číně vybudovala důmyslnou korupční síť, peníze doktorům převáděla přes cestovní kanceláře. Od roku 2007 podnik podle tamních úřadů zaplatil cestovkám a konzultačním firmám v přepočtu téměř 10 miliard korun. Teď se chtějí farmaceuti polepšit a slibují konec úplatků. 

V tuzemsku jde ale stále o běžný byznys, o čemž svědčí udělené pokuty. „V roce 2013 nabyly právní moci dvě sankce udělené Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Obě porušení zákona měla směřovat k podpoře předepisování konkrétního léčivého přípravku, kterého se akce pro odborníky týkaly. V jednom případě byla udělena pokuta 100 tisíc a ve druhém 200 tisíc korun,“ přibližuje mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustková. 

Stát už potrestal v minulosti několik farmaceutických firem za štědrou motivaci lékařů, aby předepisovali právě jejich léky. Pokuty jsou ale nedostatečné, bývají v řádu statisíců korun. Maximálně mohou jít do milionu. Za přilepšování od farmaceutických firem jsou postihováni i lékaři - pokud se na to přijde. Soud potrestal za braní úplatků podmíněným trestem a pokutou 50 tisíc korun například brněnskou dermatoložku Elišku Jugovou. Je ale jen jednou z mnoha. 

Jugová si přišla za měsíc na deset tisíc korun. Výrobci léčiv ale neváhají platit i více, včetně drahých dovolených. Krok firmy GlaxoSmithKline v této praxi nepokračovat by podle newyorského listu mohl motivovat další.