Fed začíná s omezením podpory ekonomiky USA

Washington - Kvantitativní uvolňování, podpora americké ekonomiky skrz nákup dluhopisů, se bude omezovat. Americká centrální banka (Fed) sníží nákupy dluhopisů o deset miliard dolarů na 75 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) měsíčně. Zároveň by však nemělo dojít k prudké změně základní úrokové sazby, ta by měla zůstat na nízké úrovni déle, než banka původně slibovala.

Banka rozhodnutí omezit nákupy dluhopisů zdůvodnila zlepšujícími se podmínkami na trhu práce. Rozhodnutí je překvapivé pro mnoho investorů, kteří s tímto krokem počítali až příští rok. Potvrzuje nicméně zlepšující se vyhlídky trhu práce i celé americké ekonomiky.

Guvernér centrální banky Ben Bernanke prohlásil, že Fed bude pravděpodobně pokračovat v postupném omezování nákupů dluhopisů, pokud se bude situace na trhu práce dál zlepšovat. Omezování nákupů by mohlo vést k růstu dlouhodobých tržních úrokových sazeb pro podniky i spotřebitele.

„Rozhodnutí je dobré v tom ohledu, že už se něco začalo dít. Trhy byly od června letošního roku trochu nervózní kvůli tomu, že nevěděly, kdy Fed začne s utahováním uvolněné monetární politiky,“ říká Petr Zajíc, portfoliomanažer Pioneer Investments.

V letošním třetím čtvrtletí americká ekonomika rostla tempem 3,6 procenta ročně, což je nejrychleji od prvního kvartálu loňského roku. Fed předpokládá, že v celém letošním roce se tempo hospodářského růstu bude pohybovat kolem dvou procent. V příštím roce počítá se zrychlením na 2,8 až 3,2 procenta.

Reakce na rozhodnutí Fedu:

  • Americké akcie reagovaly na rozhodnutí Fedu výrazným růstem, Dow Jonesův index přidával více než procento.
  • Americký dolar se vyšplhal na týdenní maximum vůči euru.
  • Zlato nejprve začalo kolísat, pak se ale i jeho cena vydala vzhůru a dostala se nad hranici 1 235 dolarů za troyskou unci.
  • Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst o čtvrt dolaru na 97,50 USD za barel.

„Důvodem růstu akciového trhu je to, že jde o “špatnou zprávu„, na kterou investoři už dlouho čekali a která je konečně pryč z cesty. Potvrzuje to, že ekonomika se uzdravuje,“ poznamenal analytik Erik Davidson ze společnost Wells Fargo.

Komentář Petra Zajíce z Pioneer Investments (zdroj: ČT24)