Google chce vyrábět roboty, skupuje vývojářské firmy

New York - Když se řekne Google, většina z nás si vybaví internetový vyhledávač. Tahle firma má ale velké plány i v jiných oborech - a hlavní roli v nich hrají roboti. Google v poslední době koupil osm vývojářských firem, naposledy Boston Dynamics, která pro armádu vyrábí stroje inspirované lidmi a zvířaty.

Google si pořídil armádu na baterky. Boston Dynamics je již osmou robotickou společností, kterou firma letos koupila. Před pár týdny představil vlastní robotický projekt, který vede Andy Rubin, otec operačního systému Android. Odborníci si teď lámou hlavu, co tím Google sleduje a jaké překvapení konkurenci chystá. „Jedna z teorií je, že se Google snaží zautomatizovat výrobu elektroniky, aby snížil náklady a umožnil její rozšíření,“ uvažuje hlavní analytik společnosti Forrester Research Frank Gillett.

Jenže stroje, které teď oblékly pomyslný dres Googlu, toho dokáží mnohem víc. Kovový gepard ve sprintu rychlostí přes 45 kilometrů v hodině překoná i nejrychlejšího člověka. BigDog a WildCat zase projdou jakýmkoliv terénem i s desítkami kil nákladu. A nesrazí je ani náraz - od kopance až po výbuch granátu. V současné době pracuje firma Boston Dynamics na robotech podobných člověku, jako Petman a Atlas, kteří by mohli být využíváni při přírodních katastrofách a nehodách, jako bylo neštěstí v japonské jaderné elektrárně Fukušima.

Horizont 24 o Google robotech (zdroj: ČT24)

Roboti mají uplatnění hlavně v armádě, Google je ale může využít pro snímkování aplikace Google Maps nebo je prodávat jako asistenty záchranářům. Ať tak nebo tak, z obchodního hlediska představují kvalitní, spolehlivé a hlavně autonomní stroje zlatý důl. „Roboti, kteří se dostanou tam, kam stroje s koly nemohou, mají velké využití. Od doručování zásilek přes automatizaci skladišť až po mapování oblastí, kam se lidé jen tak lehce nedostanou,“ vyjmenovává Gillett.

Úvahy, co nový majitel s roboty zamýšlí, vedou až k teoriím z říše sci-fi. Podle některých se chce společnost Google zapsat do historie jako firma, která světu představí prvního autonomního a široce uplatnitelného androida. „Největší ekonomický rozkvět v lidských dějinách přinesla průmyslová revoluce. My teď vstupujeme do druhé éry strojů, kterou umožnily digitální technologie - hardware, software a robotika,“ říká Andrew McAfee z Massachusettského technologického institutu.