Rompuy: Dohoda o podpoře bank je největší skok vpřed od zavedení eura

Brusel - Summit Evropské unie v noci na dnešek politicky podpořil dohodu o mechanismu na podporu krachujících bank v eurozóně. Takzvaný Single Resolution Mechanism (SRM), který je klíčovou součástí bankovní unie, ve čtvrtek po dlouhých jednáních schválili ministři financí EU. Podporu této dohodě vyjádřil po skončení čtvrtečního jednání summitu dnes v noci předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Podle prezidenta EU Hermana Van Rompuye je dohoda největším skokem vpřed od zavedení eura.

„Jsme rádi, že všechny prvky bankovní unie zapadají do sebe,“ řekl Van Rompuy po jednání a připomněl zároveň, že podle původních slibů bylo dohody o SRM skutečně dosaženo do konce letošního roku. Unijní prezident současně vyzval Evropský parlament, aby dohodu o SRM co nejrychleji schválil a poté ji potvrdili i lídři osmadvacítky. Podle Van Rompuye by dohoda měla být schválena do voleb do EP do května.

Vedle SRM je dalším pilířem bankovní unie dohled nad asi 130 největšími evropskými bankami, které představují 85 procent unijního bankovního sektoru. Dohledu se od příštího roku ujme Evropská centrální banka. Třetím pilířem bankovní unie jsou společná pravidla pro pojištění bankovních vkladů.

Bankovní unie má předejít hlubokým otřesům v bankovním sektoru, k jakým došlo po finanční krizi v roce 2008, a omezit státní náklady na záchranu bank. Jedním z hlavních bodů dohody je vytvoření společného fondu během deseti let ve výši 55 miliard eur (asi 1,5 bilionu korun), který by měl zkrachovalé banky pomoci sanovat.

„Je jasné, že iniciativa utvoření podobného fondu musela vzejít ze strany vlád, neboť dosavadní stav vyhovoval spíše soukromým bankám a nově vzniklý fond pro ně bude nákladem, jelikož banky budou přispívat až 1 % z depozit,“ řekl k problematice bankovní unie Marek Šperlich, ředitel pro strategii BBI.

Ne každý dohodu kvituje s povděkem 

Nynější předseda EP Martin Schulz nicméně poměrně ostře kritizoval dosaženou dohodu, která je podle něj příliš složitá a zaostává za očekáváním europoslanců. Výhrady dala najevo podle diplomatů i Evropská komise.

Podle českého premiéra Jiřího Rusnoka Německo k dohodě o mechanismu přidá své jednostranné politické prohlášení, kterým zdůrazní svůj předpoklad, že prvních deset let bude mechanismus kryt z národních zdrojů a nedojde tedy ke změnám legislativy týkající se Evropského stabilizačního mechanismu (ESM).

Silnou kritiku ze strany Evropského parlamentu Rusnok vnímá, nutné je prý hledat rovnováhu mezi podle něj možná až příliš velkými očekáváními europarlamentu a „realitou možné dohody“, kterou ukazuje závěr jednání ministrů financí. Mnozí účastníci jednání podle českého premiéra apelovali na europarlament, aby si uvědomil, že dosažený kompromis je maximum možného. „Pokud to někdo bude přetahovat přes míru, tak se může stát, že nedosáhneme ani tohoto,“ poznamenal.

„Evropská unie se opravdu posouvá k bankovní unii. Kritikům nicméně vadí, že systém je příliš byrokratický a pomalý. Lídři by mohli v rámci summitu nakousnout problematiku měnové a hospodářskou unii a nevyhnou se ani tématu přistěhovalství,“ potvrdil zpravodaj ČT Bohumil Vostal.