Rusko už Česku nic nedluží

Moskva - Rusko oznámilo, že splatilo dluh vůči České republice, který vznikl v éře bývalého Sovětského svazu. Ten dosahoval výše 3,6 miliardy dolarů (přes 72 miliard korun). Uhrazení dluhu předpokládala mezivládní smlouva z roku 1994. Podle ruského ministerstva financí dlužnou částku Rusko uhradilo dodávkami průmyslové produkce a částečně penězi. Většinu dluhu Česko za někdejší vlády premiéra Miloše Zemana prodalo soukromé firmě, splacení zbytku dluhu schválila letos v létě vláda Jiřího Rusnoka.

Ruský dluh vznikl v době, kdy Československo investovalo do plynovodů a rafinérií v bývalém SSSR. Moskva měla platit ropou a plynem, s rozpadem Sovětského svazu z toho ale sešlo. Někdejší vláda premiéra Miloše Zemana naprostou většinu dluhu prodala společnosti Falkon Capital za přibližně 750 milionů dolarů (15 miliard korun v dnešním kurzu), podle některých expertů nepříliš výhodně. Poslední splátku od Falkon Capital obdrželo české ministerstvo financí podle listu E15 loni v létě. 

Část dluhu Rusko splatilo formou dodávek zboží, především vojenského materiálu. Původně chtělo české ministerstvo obrany od Ruska získat velká přepravní letadla An-70, Moskva ale místo nich nakonec nabídla zastaralejší Il-76, a tak ministerstvo rozhodlo o pořízení vrtulníků. Dohodu o pořízení 16 transportních vrtulníků Mi-171Š a deseti bitevních vrtulníků Mi-35 v hodnotě 184 milionů dolarů (tehdy asi 4,2 miliardy korun) podepsali v září 2004 zástupci státních Leteckých opraven Malešice a ruského FGUP Rosoboronexpert. První tři bitevní vrtulníky do Česka dorazily v dubnu 2005, poslední v lednu 2006. 

Dohodu s Ruskem o splacení zbývajícího dluhu schválila vláda premiéra Jiřího Rusnoka letos v srpnu. Česká republika podle tehdejšího Rusnokova vyjádření měla získat ze zbytku dluhu za zhruba osm milionů dolarů přibližně 80 procent, tedy minimálně 6,45 milionu dolarů (zhruba 128 milionů korun). Dluh byl podle dnešní zprávy ruského ministerstva uhrazen dodávkami průmyslové produkce a částečně penězi. 

  • Podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky Václava Lídla dorovnání dluhu velký politický dopad nemá. „Je to spíš symbolické ukončení záležitosti, která je dávno vyřešená. Velké politické konsekvence tento krok nemá,“ míní Lídl. 

Ruské ministerstvo financí podobné dohody letos již podepsalo se Slovenskem, kterému má vyplatit 1,7 miliardy dolarů, a se Srbskem, jež dostane 289 milionů dolarů. Do konce roku pak ministerstvo chce uzavřít takové dohody ještě s Černou Horou a s Finskem.

Ruský dluh vůči České republice na přelomu století podle dostupných údajů dosahoval částky přes tři miliardy dolarů. Vznikl v době, kdy Československo investovalo do plynovodů a rafinérií v bývalém SSSR. Moskva měla platit ropou a plynem, s rozpadem Sovětského svazu z toho ale sešlo.