Banky budou otevřené i na Silvestra, zaplaťte ale raději s předstihem

Praha - Posledních pár pracovních dní zbývá do konce roku. Pospíšit by si proto měli ti, kdo ještě letos musí něco vyřídit - například zaplatit nebo poslat poštou. Třeba platba přes internet, tak aby došla alespoň na Silvestra, by měla z účtu odejít nejpozději v pátek hned po vánočních svátcích. Někdy je přitom dochvilnost důležitá, třeba u stavebního nebo penzijního spoření. Kdo totiž zaplatí pozdě, může přijít o státní příspěvek.

Kdo chce peníze zaplatit z domova po internetu, má nejvyšší čas. Z účtu na účet totiž peníze putují zpravidla dva pracovní dny. A o moc víc jich už do konce roku nezbývá. „Třicátého to možné bude, ale je potřeba se podívat, do kolika hodin musím v té které bance ten platební příkaz podat,“ uvedl Jan Matoušek z České bankovní asociace.

Rozhodně včas je třeba zadat bankovní příkaz na stavební spoření. Kdo by totiž nestihl poslat všechny peníze včas, přišel by o část státního příspěvku, ztratit by tak mohl až dva tisíce korun. Stavební spoření je přitom jeden z nejoblíbenějších způsobů, jak si Češi ukládají peníze. Má ho zhruba každý druhý. Podobně je na tom i penzijní připojištění - nejen s oblibou, ale i s placením na poslední chvíli.

Na ty, kdo jsou zvyklí vyřizovat věci na poslední chvíli, jsou připravené i banky. Otevřeno budou mít dokonce i na Silvestra, i když většinou jen do brzkého odpoledne. Nicméně každá banka má trošku jiné podmínky, tudíž každému lze doporučit spojit se se svojí bankou a zeptat se, jak platební styk v konkrétním případě funguje. Například u stavebního spoření musejí peníze dojít na účet do konce roku, jinak klient přichází o státní příspěvek.

Na úřadech je provoz omezený, mezi svátky ale uspějete i tam

Pozdě ještě není ani na odeslání novoročních gratulací. Pošta doručuje listovní zásilky do druhého pracovního dne. Na poslední chvíli budou moct zákazníci pošty zaplatit i složenky. Provoz bude ale omezený, během svátků budou 25. všechny pobočky zavřené. Na Nový rok bude otevřená jen hlavní pošta v Praze a ta na letišti.

Otevírací dobu úřadů by si měli ověřit ti, kdo si třeba ještě nestihli vyměnit řidičský průkaz. Přepážky na registru řidičů zůstanou o vánočních svátcích prázdné, na poslední chvíli ještě můžete na úřad vyrazit od 27. prosince a celý následující víkend. Lhůta končí Silvestrem.

Katastr hlásí fronty

Na katastrálních úřadech po celém Česku se od rána stály fronty. Stovky lidí si chtěly vyřídit věci, za které si od ledna budou muset připlatit - kvůli novému občanskému zákoníku a taky novému katastrálnímu zákonu. Třeba na úřadu v Brně-městě otevřeli dvakrát víc přepážek než obvykle. A s frontami museli počítat i ti, co nechali na poslední chvíli výměnu řidičských průkazů. Den tak strávili čekáním na úřadech: kdo má osvědčení vydané před dubnem 2004 a vyjede s ním v lednu, riskuje až dvoutisícovou pokutu.