Balíky až do domu? Kanaďané na to mohou zapomenout

Ottawa - Kanadská pošta zruší do pěti let doručování dopisů a balíků do domu. Tato služba je totiž podle ní velmi ztrátová. Místo toho vybuduje v jednotlivých městských čtvrtích společné schránky, kde si budou lidé svou poštu vyzvedávat. Jen ve třetím čtvrtletí hospodařila kanadská pošta se ztrátou 129 milionů dolarů.

Kanada ruší doručování balíků až do domu (zdroj: ČT24)

Pošťáci v Kanadě fungují pět dní v týdnu, za den roznesou dopisy víc než milionu lidí. Místní jsou na pošťáky zvyklí více než dvě staletí, jenže teď o ně přijdou. Pro dopisy si tak budou muset chodit do tzv. společných schránek. To ale zkomplikuje podle kritiků hlavně život seniorům a tělesně postiženým lidem. A kritici upozorňují i další možnou komplikaci: pošta bude mít prý co dělat, aby rozmístila v přeplněných městských částech dostatek společných schránek pro asi pět milionů domácností.

Doručování balíků až do domu je pro kanadskou poštu prodělečné a navíc poštovní služby v zemi využívá už jen třetina Kanaďanů. Do pěti let tak služba skončí a o práci přijde několik tisíc lidí. S nástupem internetu a digitalizace si stěžuje na ztrátovost klasických doručovacích služeb i většina pošt v Evropě.

Vydáno pod