Stavebních zakázek bylo o polovinu více, ceny klesly o třetinu

Praha – Veřejné instituce letos vypsaly bezmála o polovinu více stavebních zakázek než loni. Ačkoli ale jejich počet o 45 procent stoupl, firmy za ně dostaly v součtu méně peněz. Podle analýzy Komory administrátorů veřejných zakázek dostávají veřejné instituce větší slevy než dříve, konečná cena se od očekávané částky liší až o třetinu. Státní, krajské či obecní instituce a společnosti tak mohou na stavebních tendrech letos ušetřit 33 miliard korun.

Od ledna do konce října vypsaly veřejné instituce na 2 300 soutěží a dodavatelům nabízely bezmála 90 miliard korun. Nakonec ale zaplatí zhruba jen dvě třetiny této částky – 56 miliard. „Rozdíl mezi cenou očekávanou investorem při zahájení výběrového řízení a finální cenou, za kterou byly zakázky v prvních deseti měsících tohoto roku zadány, byl až 30 procent,“ uvedla místopředsedkyně Komory administrátorů veřejných zakázek Adéla Havlová.

V poklesu cen za veřejné zakázky je podle komory patrný pět let trvající propad českého stavebnictví a z něj vyplývající zostřená konkurence. Ta přetrvala i letos, kdy zakázek naopak výrazně přibylo – meziročně o 45 procent. Celková částka, kterou instituce za stavby zaplatily, přesto díky nízkým cenám klesla.

Veřejné zakázky zlevnily (zdroj: ČT24)