Distributoři alkoholu se musí registrovat do 2. ledna, hrozí milionové pokuty

Praha - Nejpozději druhého ledna se musí distributoři alkoholu zaregistrovat na celních úřadech a složit kauci. K dnešnímu dni jich to udělalo víc než 200 a také 134 výrobců a dovozců. Zákon o povinném značení lihu platí od 1. prosince 2013. Kromě registrace musí distributoři, výrobci a dovozci v dané lhůtě složit kauci podle množství alkoholu, který vyrobí nebo dovezou.

K dnešnímu dni se na celních úřadech registrovalo 134 výrobců a dovozců a 203 distributorů alkoholu, kterých se týká nový zákon o povinném značení lihu. Celkem zatím složili 108 peněžních kaucí. ČT to sdělil mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

„Ukáže se povaha nás Čechů, všechno nechávat na poslední chvíli. Věřím tomu, že do poslední chvíle budou docházet jak přihlášky k registraci, tak i kauce i vzhledem k tomu, že přihláška se podává elektronicky, takže svátek nesvátek, elektronika funguje,“ říká Jitka Danielová, ředitelka odboru daní z Generálního ředitelství cel.

Podívejte se na rozhovor:

Komentář Jitky Danielové (zdroj: ČT24)

Celníci očekávají, že zaregistrovaných výrobců alkoholu by mohlo celkem být asi 280, tedy zhruba tolik jako v předchozích letech. Počet distributorů, kterých se povinnost týká zcela nově, ale nelze předem odhadnout. Celní správa ale očekává, že mezi registrovanými distributory budou i velcí prodejci lihu.

Pokuta až 10 milionů korun

Zatímco výrobci a velcí dovozci lihu mají na registraci a složení kauce přechodné období tři měsíce, distributoři mají čas už jen do 2. ledna 2014. Pokud tyto podmínky nesplní a ve své činnosti budou dále pokračovat, hrozí jim pokuta až 5 milionů korun, za neoprávněné nakládání s kolky až 10 milionů.

Zákon o povinném značení lihu vstoupil v platnost 1. prosince 2013. Distributoři, výrobci a dovozci alkoholu musí kromě registrace v dané lhůtě složit kauci buď půl, nebo pět milionů, podle množství alkoholu, který do ČR dovezou nebo vyrobí.

Půlmilionová kauce umožní převzít ročně 25 tisíc kusů kolků na lahve, větší dovozci a producenti musí složit kauci ve výši 5 milionů korun. Značit přitom budou muset všechny lahve nebo balení nad 0,6 decilitru.

Vydáno pod