Světovou ekonomiku čeká oživení, zázraky ale nečekejme

Synonymem významných institucí v otázce budoucího vývoje světové ekonomiky by mohlo být slovo „zlepšení“. Výhledy globální ekonomiky očima nadnárodních i regionálních hráčů, kteří sledují ekonomické dění, ukazují, že příští rok bude úspěšnější než ten letošní. Platí to hlavně pro Evropu. Eurozóna by se měla dostat z víc než dvouleté recese. Jejím motorem by měla být hlavně ekonomika Německa, pro kterou se očekává výrazné zrychlení růstu HDP. Uspokojivý vývoj by měl provázet i asijské země, v čele s uskupením BRIC.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka ke konci letošního roku přibývá známek zlepšování ekonomické situace v USA, Evropě i rozvíjejících se ekonomikách. Po letos očekávaném růstu globální ekonomiky o 3,2 procenta se počítá v příštím roce s akcelerací na 3,7 procent.

Eurozóna

„Eurozóna bojuje a očekávám, že první výsledky uvidíme ve druhém kvartále příštího roku. Německu se daří výborně, Itálie a periférie se opravdu snaží,“ podotkl na adresu měnové unie Joe Rundle, analytik ETX Capital Markets.

Podle České národní banky (Globální ekonomický výhled prezentovaný v prosinci 2013), jakožto měnové autority na tuzemském trhu, ukazují výhledy světové ekonomiky, že rok 2013 by měl být nahrazen „úspěšnějším“ rokem 2014. Mělo by to platit zejména pro Evropu, kde by se eurozóna měla dostat z více než dvouleté recese. Jejím motorem by měla vzhledem ke své síle být ekonomika Německa, pro kterou se očekává výrazné zrychlení růstu HDP.

Přestože nové výhledy pro ekonomiku eurozóny se shodují na poklesu o 0,4 procenta v letošním roce, jak listopadová předpověď OECD, tak prosincový výhled ECB přinášejí mírný optimismus ohledně budoucího vývoje regionu. Podle názoru ECB k postupnému zotavení přispěje zlepšení domácí i vnější poptávky, ale rovněž uvolněná měnová politika.

Ekonomický růst měnové unie by rovněž mělo posílit pokračující zotavování finančního sektoru. Vysoká nezaměstnanost a neukončená korekce rozvah soukromého a veřejného sektoru budou naopak růst tlumit. V souhrnu zůstane v dvouletém horizontu růst HDP jen mírný. V roce 2014 se bude pohybovat na úrovni 1,0 –1,1 procenta (CF, ECB, OECD).

Ekonomický výhled na rok 2014 (zdroj: ČT24)

Spojené státy

Podobně slibná je i předpověď pro Spojené státy. Jejich hospodářství by v roce 2014 mohlo růst až o tři procenta. K pozitivním předpovědím přispívá i fakt, že horní komora Kongresu schválila kompromisní rozpočtovou dohodu, jež zajišťuje financování federální vlády do října 2015 a znamená i větší rozpočtovou stabilitu. Tento krok zajistí i větší stabilitu trhům. Firmy budou moci předvídat ekonomický vývoj a podle toho uzpůsobit výrobu - dopadem by mohl být růst zaměstnanosti.

„Míra nezaměstnanosti bude nadále klesat, teď se pohybuje kolem 7 procent a mohlo by to jít až k šesti. Nejdůležitější je, že se zvýší participace, tedy počet lidí, kteří na trhu práce hledají zaměstnání a najdou ho,“ potvrzuje Christine Lagardeová, ředitelka Mezinárodního měnového fondu.

Asie (Japonsko a země BRIC)

Asijské ekonomiky čeká také růst, nicméně zřejmě slabší než například letos. Zpomalení tempa se bude týkat Japonska i Číny. Předpověď pro rozvíjející se země ukazuje na zvýšení hospodářského růstu v roce 2014, doprovázené poklesem spotřebitelských cen. Pouze pro Čínu se předpokládá nepatrné zpomalení, růst ekonomiky by i přesto měl dosáhnout nejvyššího tempa v rámci skupiny zemí BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína). Růst japonské ekonomiky by měl v příštím roce mírně zpomalit, avšak i stávající výhled kolem 1,5 procenta je v kontextu posledních dvou dekád příjemným příslibem.

Deset hlavních předovědí pro světovou ekonomiku v roce 2014 (Studie IHS)

  1. Pozvolné zrychlení tempa růstu ekonomiky USA
  2. Velmi pomalé oživení evropského sektoru
  3. Tempo růstu Číny bude stabilní
  4. Nezaměstnanost ve vyspělých zemích bude nadále vysoká
  5. Ceny komodit se příliš nezmění, inflace bude velmi nízká (až rizikově - hrozba deflace)
  6. Rozvíjející se trhy budou postupně nabírat na síle
  7. Fiskální restrikce budou postupně klesat
  8. Americký dolar postupně posílí vůči ostatním měnám
  9. Americký Fed bude nadále omezovat kvantitativní uvolňování
  10. Rizikem bude boj s inflací