Opatovická elektrárna opouští Czech Coal, uhlí dostane od ČEZu a Mibragu

Opatovice nad Labem – Elektrárny Opatovice k lednu přestanou odebírat uhlí od společnosti Czech Coal. Končí tak dosud problémová spolupráce, kvůli které mají mezi sebou obě strany dlouhodobý obchodní spor. Opatovický závod bude podle informací Lidových novin nově spalovat uhlí ze Severočeských dolů společnosti ČEZ a z německých dolů Mibrag.

Vlastník elektrárny, společnost Energetický a průmyslový holding (EPH), podle svého mluvčího udělala vše, aby zajistila stabilní dodávky tepla i pro rok 2014. Firma Czech Coal podnikatele Pavla Tykače a Elektrárny Opatovice mezi sebou vedou obchodní spor už zhruba rok a půl. Czech Coal vypověděl elektrárnám smlouvu 7. června kvůli údajné půlmiliardové pohledávce a dodávku zastavil. Soud ale později těžební společnosti nařídil, aby dodávala palivo do konce letošního roku.

Daniel Častvaj, mluvčí EPH

„Mohu potvrdit, že od prvního ledna budou elektrárny Opatovice zásobovány uhlím ze Severočeských dolů a našich dolů Mibrag. To jsou doly v Německu.“

Elektrárna považuje původní kontrakt uzavřený do roku 2015 za platný. Soudní pře se podle deníku vedle EOP týkají také teplárny v Komořanech na Mostecku. Obě strany se zároveň pokoušejí o mimosoudní vyrovnání, podle některých dohadů by s ním měly být hotovy právě do konce letoška, píšou LN. 

Elektrárny Opatovice začnou od ledna spalovat uhlí od nového dodavatele (zdroj: ČT24)

Stahování uhlí z německého dolu Mibrag, který zčásti patří také EOP, ale může Opatovicím přinést komplikace. Bylo by zřejmě nutné vyřešit technologické problémy způsobené jiným palivem a zřejmě by to také zvýšilo náklady. Navíc by musela elektrárna získat povolení k vypouštění většího množství emisí oxidů síry do ovzduší, což se nelíbí dotčeným obcím.

Fakta o elektárně v Opatovicích

  • Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů.
  • Ročně spotřebovává až dva miliony tun hnědého uhlí, což je dvacetina celého objemu těžby v Česku.
  • Teplo z ní odebírá téměř 60 000 domácností v aglomeraci Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi. Společnost také v regionu zásobuje teplem instituce či průmyslové objekty.
  • EOP patří pod EPH, který vlastní Daniel Křetínský a finanční skupiny J&T a PPF.
  • Czech Coal už v minulosti vedl obchodní spory i s další firmou z EPH, s teplárnou v Komořanech u Mostu. Na ni podal insolvenční návrh, po čase ho sám stáhl.