Rok s bankovními poplatky vyjde Čechy na 37,3 miliardy korun

Praha - Češi letos podle serveru bankovnipoplatky.com zaplatí bankám na poplatcích a provizích celkem 37,3 miliardy korun. Podle bank je to standardní cena za služby. Iniciativy, které proti poplatkům bojují, ovšem s tímto tvrzením nesouhlasí. Na rozdíl od zahraničí prý Češi platí i za to, co by měli mít zdarma.

Každou sekundu Češi celkem na bankovních poplatcích a provizích zaplatí víc než tisíc korun. „Platím měsíčně asi sto padesát korun za bankovní poplatky, je to vlastně za vedení účtu, za různé platby a pohyb na účtu - příchozí, odchozí. A jednou za čtvrt roku za vyhotovení výpisu. Přijde mi to docela dost,“ podotkl klient banky Jakub Eger.

Poplatky? Podle bank nutnost, podle klientů absurdita

Banky přitom tvrdí, že poplatky, které klienti každý měsíc nacházejí na svých výpisech, jsou za služby, za něž se prostě platí. Navíc prý pomáhají udržovat zdravý bankovní sektor v Česku. „Díky stabilním výnosům a správně rozloženému obchodnímu modelu mezi příjmy z poplatků a příjmy z úvěrových operací české banky nedělaly investice do rizikových operací a derivátů, které řadu jiných bank v západní Evropě přivedly do problémů,“ poznamenal náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.

Banky se brání i tím, že výnosy z poplatků postupně klesají a české finanční ústavy na nich vydělávají méně než většina těch ostatních v Evropské unii. „Příjmy z poplatků dnes tvoří zhruba jen pětinu jejich čistých výnosů,“ uvedl Matoušek.

Řadě klientů se ale zdají některé bankovní poplatky neopodstatněné. V letošním kole ankety o nejabsurdnější poplatek roku vede ten za vedení úvěrového účtu, následovaný poplatkem za elektronický výpis a autorizační sms. „U nás jsou poplatky tvořeny zejména z těch základních bankovních služeb, zatímco v zahraniční je to za sofistikovanější služby, poradenství, investování,“ konstatoval Patrik Nacher ze serveru bankovnipoplatky.com.

O vrácení poplatku za vedení úvěrového účtu se soudí asi 20 tisíc Čechů. Zhruba šedesátka z klientů, kteří se žalobami neuspěli, se teď obrací na Ústavní soud.

Návštěva banky
Zdroj: ČT24